Home Predstavljamo PREDSTAVLJAMO: ANA VRBAŠKI I MARKO DINJAŠKI PEVAJU, SKAKUĆU I PUCKAJU PRSTIMA, LUPKAJU...

PREDSTAVLJAMO: ANA VRBAŠKI I MARKO DINJAŠKI PEVAJU, SKAKUĆU I PUCKAJU PRSTIMA, LUPKAJU NOGAMA O POD ILI RUKAMA O BUTINE…

1328
0

Verovatno ste već videli Anu i Marka: neki na takmičenju “Ja imam talenat”, neki u nekom drugom televizijskom gostovanju, u muzičkoj emisiji za decu “Stonogica brojalica”, koja se emituje na programu TV Vojvodina, u pozorištu ili na nekom pozorišnom ili muzičkom festivalu. Ono po čemu ih uvek možete prepoznati je da, dok pevaju, skakuću i puckaju prstima, lupkaju nogama o pod ili rukama o butine.

Ova neobična tehnika kojom se bave se zove tehnika telesnih perkusija. Svako može da stvara muziku samo svojim telom, jer je to instrument koji poseduje i uvek nosi sa sobom, bez obzira na godine, umeće, socijalni status, prostor za vežbanje! I baš zato su se ovo dvoje umetnika, koji su partneri i u životu, kao i na sceni, zaljubili u ovaj način muziciranja, u telesnu muziku.

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški – čim im čujete imena jedno za drugim, to već zvuči kao neka pesmica! Obe porodice su poreklom iz Srbobrana i tako se desilo da se njihova prezimena rimuju. Njih dvoje su Novosađani. Upoznali su se u Novom Sadu na jednom umetničkom projektu i zavoleli. Marko je svirao bubanj, a Ana je pevala. Odlučili su da se presele u prirodu, na Frušku goru, blizu Stražilova i Sremskih Karlovaca u vikedicu i dobili sina, Vida, a nekoliko godina kasnije i ćerku, Alisu. Nastavili su da se bave muzikom i počeli da uređuju svoj mali svet u kome imaju baštu, voćnjak i vinograd. U bašti im raste lekovito bilje: žalfija, matičnjak, nana, ruzmarin, lavanda, komorač, smilje, kanatrion, majkina dušica, ali i luk, paradajz, rukola i motovilka. U svojoj kući imaju studio u kojem vežbaju, a sve što ste ikada videli da izvode možete biti sigurni da je nastalo u njihovoj beloj sobi na Fruškoj gori. Tamo zamišljaju i radionice telesne muzike “Detlići”, koje imate priliku da pratite na njihovom Jutjub kanalu.

Ovako su ove godine čestitali Uskrs:
https://youtu.be/D5SHXNhO1Rw

ALISA U ZEMLJI ČUDA

“Volimo da radimo sa decom i za decu. Pre deset godina smo odigrali prvu predstavu za decu, “Alisa u Zemlji čuda” u Pozorištu mladih u Novom Sadu, u kojoj su igrala i naša deca Alisa, u naslovnoj ulozi, i Vid, kao Beli Zec. Alisa je kasnije nastavila da glumi, mogli ste je gledati kao Sunčicu u dečijoj ekološkoj emisiji “Uprirodise” na RTS-u, a kada pevušite uvodnu ili odjavnu špicu, koji su otpevali “Bajićevi slavuji”, “znajte da sam ih komponovala ja”, kaže Ana.

„CVRČAK I MRAV“

Marko dodaje: “I dalje igramo u muzičkom pozorištu za decu, sada sa predstavom “Cvrčak i Mrav na rođendanu” pozorišta Bečej i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade. Očuvanje prirode nam je takođe važno, jer nam je ona bliska od malena, a posebno od kada živimo na Fruškoj gori. Iako se predstava o Cvrčku i Mravu zasniva na poznatoj Ezopovoj basni, mi, i rediteljka Sonja Petrović, smo imali potrebu da deci kažemo kako su umetnici takođe veliki radnici. Zato pričamo ovu priču na malo drugačiji način. Nadamo se da ćete imati prilike da to otkrijete iz prve ruke! U predstavi se izgovori samo jedna reč, a sve ostalo je ispričano jezikom muzike i pokreta, jer smo otkrili da i publika tečno govori jezikom telesne muzike!” – kaže Marko.

“Ovo smo otkrili na brojnim nastupima u inostranstvu sa komičnim mjuziklom “Kis”. Nemci, Francuzi, Italijani, Turci, Austrijanci – svi su nas razumeli, jer smo pričali na jeziku umetnosti, muzike i pokreta, jeziku koga svi razumeju.”

“Ova predstava je sjajna i zbog toga što je namenjena svim godištima i često smo u publici imali roditelje koji su poveli decu i svoje roditelje – tri generacije” dodaje Ana. “Od jeseni ćete ponovo imati prilike da nas gledate u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a potrudićemo se da gostujemo i na drugim mestima, kao i do sada.”

Jedna od anegdota sa predstave je vezana i za matine igranje predstave “Kis” za predškolce u Srpskom narodonom pozorištu pre par godina. “Jedna mama nije imala kome da ostavi trogodišnju ćerkicu, pa ju je povela sa sobom. Devojčica je mirno odgledala celu predstavu od sat vremena!” kaže Marko.

Tizer za predstavu “Kis” je na Jutjub kanalu www.youtube.com/vilovka:
https://youtu.be/OcGQi32pMiA

Deo snimka poslednjeg igranja je na ovom linku:

https://youtu.be/iRsfE61X4HU

 STONOGICA BROJALICA

Ana i Marko izvode muziku za decu. “Jedan divan projekat koji nam je doneo mnogo zadovoljstva je “Stonogica brojalica”. Urednica programa za decu TV Vojvodine, Eva Bokan, oduševila se ilustrovanom knjigom brojalica koju su stvorili predškolci ekološke predškolske ustanove “Stonogica” iz Sremske Mitrovice uz veliku pomoć njihove vaspitačice i direktorice vrtića, Vesne Stanimirović. Želela je da knjigu pretoči u televizijski format, ali nije imala pravo rešenje – a onda smo se upoznali i saradnja je potekla kao bistra voda” kaže Ana.

O vrtiću i Vesni smo već pisali na našem sajtu “Kerefeke”.

“Na dečije tekstove komponovala sam pesme, a Marko je zamislio telesne perkusije. Koreografije je po njegovim aranžmanima uobličila naša rediteljka, glumica Srpskog narodnog pozorišta, Višnja Obradović, a probe smo održavali u čuvenoj beloj sobi, dok se Višnjina desetomesečna ćerkica Zara igrala pored nas i cupkala na muziku. Bilo je divno opet imati dečiji faktor u stvaralačkoj jednačini, sada kada su naša deca odrasla.

Alisa ima dvadeset, a Vid dvadeset i tri godine i oboje žive svoje živote u Novom Sadu”, kaže Ana. “Kada smo uvežbali koreografije, sledeći korak je bilo snimanje muzike u Studiju M, a zatim video snimanje u studiju TV Vojvodine. Snimali smo u crnim kostimima, a pozadina je bilo zeleno platno. To je omogućilo grafičkom timu TV Vojvodine da napravi svoju magiju” osmehuje se Marko, “jer su nas “isekli” i postavili u animirani svet dečijih crteža, pa smo mogli da igramo sa Bokijem koji obožava čips, marširamo sa kolonom slonova i rastemo sa pečurkom. Deca vole naše pesme, jer ih odmah pokreću na đuskanje, puckanje prstima, zviždukanje i skakutanje, a najzanimljivije je kada otkriju da mogu da sviraju po svom telu kao i mi. Zato smo odlučili da naučimo i vaspitačice, učitelje i nastavnice kako da učenje i vežbanje motorike bude zabavno, uz muziku.

U junu održavamo drugi stručni skup “Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta”, koji organizujemo u saradnji sa “Stonogicom” iz Sremske Mitrovice, a sem brzalica i pesama za decu, učimo ih i koreografije i tapšalice po pesmama iz “Stonogice brojalice”. Prvi put smo radili vebinar, tako da su prisustvovali brojni pedagozi iz celog regiona, što je i nama i njima bilo dragoceno iskustvo”.

Ovde pronađite svih, dosada objavljenih, osamnaest emisija “Stonogica brojalica”. Otkrićemo vam jednu tajnu: snimili smo još deset i trenutno su u montaži!
https://www.youtube.com/playlist?list=PL96bb4eUlNhi5XO_geK7UOk30QLNx8kDH

Ovako je bilo na prvom, onlajn, stručnom skupu “Brojalice i telesna muzika…”:
https://youtu.be/TlKXNsJfYBs

DETLIĆI

“Onlajn radionice telesne muzike za decu “Detlići” su nastale kao odgovor na pandemiju. Ideju nam je dala Jasminka Petrović, koja nas u u martu prošle godine zvala da gostujemo u njenim onlajn radionicama “Čitanjac, igranjac” i izvedemo “Riba ribi grize rep” i “Na vr’ brda vrba mrda”. U to vreme smo počeli i sa “Stonogicom brojalicom”, pa smo shvatili da u srpskom jeziku ima puno zanimljivih brzalica, koje bi takođe mogli pretvoriti u pesme i igre za decu. Vrlo često u radionicama predlažemo igre za dvoje, koje možete da igrate sa ukućanima, sa bratom ili sestrom. Radionice skoro uvek snimamo na Fruškoj gori, ili u parku, jer nam je važno da deca sa nama, makar virtuelno, budu u prirodi, i da čuju i sve one zvukove u kojima mi uživamo: ptičice, cvrčke i zrikavce, vetar koji talasa cveće i travu na livadi… Jer je za svako dete svaki minut u prirodi važan”, kaže Ana.

“Sem što pevuše i skakuću, deca uče da pravilno dišu i da pravilno izgovaraju reči. U isto vreme se i kreću i to omogućuje njihovom mozgu da stvori na milione novih veza – sinapsi – i da tako budu spretniji i pametniji. Naravno da obraćamo pažnju i na pravilan telesni stav, jer znamo koliko je to važno, i za decu i za odrasle. Jedna jako zanimljiva činjenica: po tome koliko je dečija ruka spretna možete otkriti i koliko je razvijen njihov govor”.

Marko dodaje: “Ove radionice su pomogle mnogim vaspitačicama, nastavnicama i učiteljicama u toku onlajn nastave, jer su mogle da ih zadaju svojim učenicima kao domaće zadatke. Neke su nam poslale i “ljubavna pisma” u kojima kažu: Deca su prosto oduševljena, a takva aktivnost je neprocenjivo vredna. Angažovanost čitavog tela, vežbanje pažnje i koncentracije, uzajamna interakcija i sve to na način koji godi telu i duši, kako deteta tako i odraslog. Deca učestvuju veselo, rado, zajednički, složno, bez tenzije, svađe i takmičarskog duha. Sve skupa, za mene je ovo iskustvo jedan veoma obogaćujuć i lep događaj koji se odvija u okviru školskog časa. Vaša misija je od prioritetne važnosti za zdravlje društva.”

Ana se smeši: “Posle ovakve izjave jedne učiteljice postanemo jako nestrpljivi da se ponovo družimo uživo! Sjajno je to što je lepo vreme došlo, pa nas u junu očekuje druženje u Apatinu i Irigu. Prva radionica koju smo ove godine uživo održali bila je u okviru 10. jubilarne manifestacije “Maj mesec matematike” u organizaciji Centra za promociju nauke na Kalemegdanu.

Imali smo zadatak da osmislimo jednu matematičko – muzičku šetnju. Mnogi se mršte na pomen matematike, ali nama nije bilo nimalo teško. Ritmika, muzička nauka koja se bavi ritmom, je verovali ili ne, sestra od tetke aritmetike! Na primer, učili smo trodelne i dvodelne ritmove i naučili da je šest najmanji zajednički sadržalac za dva i tri, jer dvodelni ritam ponovimo tri puna, a trodelni ponovimo dva, pa muzička fraza opet počinje zajedno iz početka. Ako zvuči komplikovano – u igri je jednostavno.”

Ovde pronađite sve onlajn radionice telesne muzike za decu “Detlići”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL-Je2yiPssyt9BGUBkjc2nM_Y16m6e6s-

Evo kako drugari iz novosadskog vrtića “Cvrčak” đuskaju uz “Ringe, ringe, raja” i našu koreografiju iz “Detlića”:
https://www.facebook.com/telokaoinstrument/videos/1141419069530763

NEMAČKO-FRANCUSKA TELEVIZIJA “ARTE”

Za Marka i Anu se interesuju i strani mediji, pa su početkom maja imali priliku da snimaju emisiju za nemačko – francusku televiziju Arte. “Bili smo jako polaskani kada su nas pozvali da predstavljamo Novi Sad i Vojvodinu. U emisiji ćete pratiti dva dana našeg života, od jutarnjeg vežbanja joge i branja lekovitog bilja, do snimanja radionice “Detlići” na Dobrodolskom jezeru na Fruškoj gori, predstave “Kis” u Srpskom narodnom pozorištu, kuvanja veganskih i vegetarijanskih recepata. Marko jede meso, jer kao pravi Vojvođanin, ne može bez slanine i čvaraka, ali ja ne” kaže Ana. “Sigurna sam da je, sem svakodnevnog kretanja i vežbanja, pevanja i plesanja, i naša ishrana koja je raznovrsna i bogata povrćem i voćem, tajna našeg mladolikog izgleda i fizičke spreme”.

Prvi put smo gostovali na Arte televiziji 2017. godine u emisiji “Balkanske metropole”:
https://youtu.be/MSV1fTB87Uw

TELO, KLAVIR, TARABUK, DIDŽERIDU, RIKALO…

Sem što sviraju po svom telu, Ana peva i svira klavir, a Marko različite udaračke instrumente: indijski instrument tabla, azijski i afrički instrument tarabuk, ćup – koji zvuči kao da svirate po vodi, kao i duvački instrument didžeridu iz Australije, čiji srpski rođak se zove rikalo i pravi od izdubljenog stabla šljive. Marko je, pre svega, bubnjar, i predaje bubnjeve za decu u muzičkoj školici “Do re mi” u Novom Sadu. Sa svojom muzikom Marko i Ana su nastupali na brojnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni, Turskoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, a na nekima od njih su vodili i radionice telesne muzike. Stariji brat “Detlića” je “Telo kao instrument”, radionica telesne muzike za odrasle.

“Često nam se dešava da na radionicu za odrasle sa roditeljima dođu i deca i onda se nađemo pred zahtevnim zadatkom da pokazujemo vežbe koje mogu da savladaju i da u njima uživaju i odrasli i deca. Baš na matematičko – muzičkoj šetnji imali smo polaznike od 6 do 66 godina. Veliko je zadovoljstvo gledati kako se polaznici koji se ne poznaju u toku sat ili sat i po pretvaraju u jednu veliku muzičku porodicu, u kojoj podržavaju jedni druge i zajedno se zabavljaju i uče.”

Pogledajte kako je bilo na radionici koja se održala prošle godine u Kruševcu u AKC “Gnezdo”, gde smo opet imali grupu od 7 do 77 godina:
https://youtu.be/QQImd7jomVA

U ovom muzičkom spotu snimljena je i Markova i Anina bela soba, kao i jedan idealan dan u životu ovo dvoje umetnika. Pesma se zove “Ergen dedo”, bugarska je i peva o deki “bećaru”, koji je skočio, pa se uhvatio u kolo sa mladeži. U pesmi, sem bugarskog jezika, možete da čujete i ritmičke perkusije, kada govor preuzima ulogu udaračkih instrumenata.

https://youtu.be/uGaISGe8k7k

ALICE IN WONDERBAND

O Ani i Marku, koji se zovu i muzička i pozorišna trupa Alice in WonderBand, možete više saznati i na sledećim linkovima:
https://www.facebook.com/telokaoinstrument

http://aliceinwonderband.com/

https://www.instagram.com/aliceinwonderband

Ana i Marko poručuju: “Zovemo vas da se družite sa nama svake subote u 10 h na premijeri nove radionice “Detlići”! I verujemo da ćemo uskoro da se lupkamo i da trupkamo zajedno na nekom festivalu ili u nekom parku. Do tada se vidimo onlajn!”

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here