Home Predstavljamo PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE U SLOVENIJI – VRTIĆI

PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE U SLOVENIJI – VRTIĆI

1659
0

Predškolsko obrazovanje u Sloveniji nije obavezno. Postoje javni i privatni vrtići. Međutim, u svim javnim vrtićima programi su akreditovani od strane države. Vlasnici privatnih vrtića imaju pravo da kreiraju posebne programe, ali i da ih kod državnih organa akredituju.

Svi vaspitači i pomoćni pedagozi moraju da imaju odgovarajuće pedagoško obrazovanje i položen državni ispit kao bi dobili dozvolu za rad sa decom. Svake godine osoblje vrtića ide na obavezan lekarski pregled.

 

SKORO SVI VRTIĆI U SLOVENIJI RADE OD 06:00 DO 17:00.

 

Vrtiće je moguće izabrati u svim regionima. Skoro svaki vrtić ima svoju veb stranicu na kojoj roditelji mogu da se upoznaju sa troškovima, kao i da pronađu opšte informacije o vrtiću i vaspitačima.

Na ovom linku možete videti kako izgleda prijava za upis u vrtić. Ako u izabranom vrtiću ima mesta dete se automatski upisuje.

Prijavu za upis je najbolje podneti od početka februara do kraja marta, ako želite da dete krene u vrtić tekuće godine. Ukoliko nema slobodnih mesta u željenom vrtiću, roditelji će automatski biti upućeni na prvi sledeći vrtić u kom slobodnih mesta još uvek ima.

Obaveštenje o upisu roditelji dobijaju sredinom aprila. Ako ima više prijava nego slobodnih mesta, dodatni konkursi biće objavljeni u maju i junu

 

STAROSNE GRUPE

 

 

U Sloveniji deca se primaju u vrtiće sa 11 meseci. Postoje ukupno 3 starosne grupe:

Prva grupa je od 1 do 3 godine, u grupi je od 9 do 12 dece;

Druga grupa od 3 do 4 godine, u grupi je od 12 do 19 dece;

Treća grupa je za decu od 4 do 6 godina, u grupama je od 17 do 22 deteta.

 

 

CENE VRTIĆA

 

 

Cene u državnim vrtićima se znatno razlikuju od cena u privatnim – od 350 do 600 evra mesečno. Ako roditelji upišu dvoje dece, cena za drugo dete će biti znatno niža.

Ako je bar jedan roditelj poreski obveznik u Sloveniji i ima stalnu prijavu boravka, može da traži subvenciju države, odnosno može da plati nižu cenu. Visina naknade zavisi od ukupnog prihoda porodice. Da bi roditelj dobio subvenciju od države potrebno je da prethodno kontaktira Centar za socijalni rad (Centri za socialno delo).

 

 

ADAPTACIJA DETETA U NOVOM VRTIĆU

 

 

U početku, tokom prve dve nedelje, dete ostaje po jedan sat u vrtiću. Posle tog još nekoliko dana ostaje do ručka da bi zatim uz procenu i odobrenje vaspitača dete počelo da ostaje ceo dan.

 

 

SARADNJA S RODITELJIMA

 

 

U svim vrtićima u Sloveniji organizovana je aktivna saradnja sa roditeljima, u grupama ili pojedinačno. Saradnja se odvija u vidu konsultacija i sastanaka. Roditelji još učestvuju i u pripremi raznih dečijih programa, u planiranju izleta, ali i ishrane njihove dece.

Roditelji su obavezni da pruže vaspitačima sve neophodne informacije putem elektronske pošte ili telefona. Na oglasnim tablama u vrtiću mogu se videti sve neophodne informacije o obrazovnom procesu. Postoje i oglasne table gde deca ostavljaju poruke svojim roditeljima šta bi želeli kao novogodišnji poklon, a mališani im za uzvrat poklone neku rukotvorinu koju sami u vrtiću naprave.

 

 

PRIMER RASPORED U JEDNOM SLOVENAČKOM VRTIĆU

 

 

Vreme Delatnosti
5:30 (6:00) — 7:30 Nadzor dece i povezivanje dece sa igrama
08:30 Doručak
7:30 — 15:30 Pojedinačne i grupne igre u sportskim salama, sobama za igru, na svežem vazduhu ili ekskurziji
12:30 Ručak
13:30 Spavanje
14:30 Užina
15:30 — 17:00 (17:30) Nadzor dece i igranje na svežem vazduhu ili u sobama za igru

 

 

ISHRANA U VRTIĆIMA

 

Na sajtu svakog vrtića roditelji mogu da vide jelovnik za celu nedelju za svaku starosnu grupu posebno. U jelovniku uvek u prilogu stoji i spisak alergena koje određena jela sadrže. Ako je dete alergično na neku vrstu hrane potrebno je samo obavestiti vaspitača i jelovnik za to dete će biti promenjen.

 

 

https://2tm.si/pre-school-education/?lang=sr

 

U NOVOM BROJU

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here