Home Svaštara PREDNOSTI I MANE VRTIĆA I JASLICA

PREDNOSTI I MANE VRTIĆA I JASLICA

1006
0

Ako trebate stalnu brigu za dete u uobičajenom radnom vremenu, jaslice ili vrtić su dobra opcija za vas

U vrtiću je dete u društvu svojih vršnjaka, dobija potrebne socijalne i razvojne podsticaje, ali je i češće bolesno u poređenju s decom koju čuvaju bake. Koje su još prednosti i mane jaslica ili vrtića?

Prednosti +

U vrtiću se ne može dogoditi da npr. zbog bolesti nema ko da čuva vaše dete. U vrtiću dete provodi vreme sa svojim vršnjacima, oponaša njihovo ponašanje i napreduje u razvoju, razvija socijalne veštine, uči se samostalnosti i empatiji. Okruženo je mnogo većim brojem edukativnih materijala i podsticaja nego što ih ima kod kuće, a o njemu se brinu edukovane osobe čiji je posao da aktivnosti i obrazovanje prilagode detetovom uzratu kako bi što bolje uticali na njegov psihički, fizički i kreativni razvoj.

Vrtić mora biti siguran za boravak vašeg deteta, mora imati medicinsko osoblje koje je na raspolaganju vašem mališanu ako se nešto dogodi, zadovoljavati standarde zdrave dečije ishrane, kao i standarde opremljenosti.

Ako dobijete mesto u gradskom vrtiću, to je i najekonomičniji način čuvanja dece, osim ako kojim slučajem ne računate da baka i deka pokrivaju sve troškove hranjenja vašeg deteta iz svog kućnog budžeta.

Nedostaci –

Mesto u gradskim vrtićima i jaslicama teško je dobiti, pa su roditelji često primorani da budu na listama čekanja, a u međuvremenu da se za čuvanje deteta snalaze na razne načine.

U vrtiću je vaše dete deo grupe, nameće mu se uhodan raspored hranjenja, igranja, spavanja… kojem se mora prilagoditi jer je vaspitačicama teško da prate ritam svakoga pojedinog deteta.

Grupe su često prevelike, a vaspitačica malo, pa se vašem detetu ne posvećuje toliko vremena koliko mu mogu posvetiti dadilja ili baka. Radno vreme jaslica strogo je određeno i odgovara vam ako i vi imate klasično kancelarijsko radno vreme.

Ali najveći nedostatak ovog načina čuvanja je taj što je vaše dete u tim velikim grupama stalno izloženo virusima i bakterijama druge dece, sve dok ne stekne imunitet na “vrtićke” bolesti. Do tada su roditelji primorani da često uzimaju bolovanja.

Lejla Dervoz Rajić

http://www.roditelji.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here