Home Svaštara PRAVILO TRI POKLONA: SVE VIŠE RODITELJA SLEDI OVAJ NOVI TREND

PRAVILO TRI POKLONA: SVE VIŠE RODITELJA SLEDI OVAJ NOVI TREND

340
0

Pravi je užitak gledati lica mališana kad ispod јелке ugledaju поклоне koje je donеo Dedа Mraz, odnosno mama, tata, bake, dedе, tetke, ujaci, stričevi, kumovi i prijatelji.

Uzbuđenje i radost traju dok se pokloni odmotavaju, dok se otkriva što se nalazi ispod šarenog papira, dok se igračke i ostale dečije stvarčice pregledaju i s osmehom stišću u krilu, ali već posle nekoliko minuta ta fascinacija novim stvarima ponekad se stišava, a sledećeg dana deca već traže nova iznenađenja.

Stoga ne čudi da se mnogi roditelji pitaju da li je vredno “bacati” sav taj novac za 15 minuta radosti i ono važnije – kakve se deci time poruke prenose i hoće li fokusirani samo na poklone uopšte shvatiti bit i važnost praznika?

Iz tog razloga pojavio se novi trend naziva “pravilo tri poklona” prema kojem roditelji praznično darivanje djece, kako i sam naziv kaže, svode na najviše tri poklona. Ideja se bazira na biblijskoj priči prema kojoj je i mali Isus, prilikom rođenja, primio tri poklona od tri kralja ili mudraca. No mame je zapravo koriste i kao metodu smanjivanja prazničnog stresa i jurcanja po prodavnicama, štednje i odgoja dece da budu promišljenija i umerenija oko zahteva koji će se naći na popisu njihovih želja.

Naime, deca moraju da suze listu željenih poklona na tri koja bi im najviše značila, a svaki mora spadati u jedno od sledećih kategorija:

 

1. Nešto što žele (obično su to igračke ili slatkiši)

2. Nešto što trebaju (odeća, cipele i sl.)

3. Nešto za čitanje (slikovnica, strip, roman, enciklopedija i sl.)

 

Kada deca izaberu po jedan poklon iz svake kategorije, roditelji se mogu dogovoriti s bakama i dedama i onima koji žele da daruju decu, da svatko kupi po jednu željenu stvar. Na taj način deca dobijaju sve što su želela, ali tek nakon što su dobro promislila i shvatila kakvu vrednost taj poklon za njih ima.

Poenta je učiniti praznike smislenijima, a poklone korisnijima. Roditelje ionako već boli glava od gomilanja igračaka koje često završe u kutiji ili na polici, a da se s njima uopšte nije igralo.

Jedna mama na svom blogu navodi da se odlučila na pravilo tri poklona kako bi decu naučila zahvalnosti, odnosno odučila ih od pohlepnosti. Nekada bi samo mehanički otvarali poklone i grabili sledeći, a da prethodni nisu uopšte ni pogledali. Sada znaju što će dobiti i to oduzima nešto od čarolije iznenađenja, ali s puno većom pažnjom i zahvalnošću se odnose prema stvarima koje su dobili ispod jelke.

Osim toga, naglasak se lagano prebacuje sa stvari, igračaka i slatkiša na ono što je važnije – provođenje vremena s članovima porodice u ugodnoj i toploj atmosferi doma uz miris kolača i sveća te svetlucanje lampica i ukrasa.

Jelena Kovačić

http://klinfo.rtl.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here