Home Bajke i priče ПРАВЕДНА ПРЕСУДА – Народна приповетка

ПРАВЕДНА ПРЕСУДА – Народна приповетка

90
0

Један богаташ у Сарајеву изгуби зашивену кесу новаца, па пусти телала да виче кроз град, обећав­ши сто гроша ономе ко кесу донесе. Пошто телал ви­чући прође по сокацима, мало после наиђе један се­љак носећи кесу:

„Ево, трговче, ваљда су ово твоји новци које си изгубио.”

Пун радости, богаташ спопадне кесу, па је отво­ри и стаде бројати, али му се одмах радост окрене на жалост кад се сети да ваља сељаку дати сто гроша јер је кесу нашао, па стане мислити како би то избе­гао. Пошто изброји новац, рече сељаку:

„Ти си, дакле, побратиме, извадио твојих сто гро­ша јер је у кеси било осам стотина, а сад нема више од седам стотина. Добро си учинио, хвала ти!”

Сиромашан сељак се запрепасти кад то чу, па му више би жао што га богаташ убеђује, него за обећа­них сто гроша. Зато се стане клети да он новац није ни дотакао, него да је донео онако како је и нашао. Богаташ, пак, остане тврдо при своме. И тако се ма­ло-помало посвађају и дођу кадији на суд. Пошто се обојица закуну: богаташ да је у кеси било осам стоти­на гроша, а сад има само седам стотина; а сељак да он новац није ни дотакао, него је донео онако како је • 18 •

нашао, онда мудри кадија, разабравши шта је и како је, пресуди овако:

„Обојица имате право: ти си, трговче, изгубио осам стотина гроша, а ти си, Еро, нашао само седам стотина. Тако то нису новци овог трговца, него не­каквог другог човека. Ти, дакле, Еро, носи те новце кући, па их остави док се не јави онај ко је изгубио само седам стотина гроша. А ти, трговче, чекај док ти се не јави онај ко је нашао осам стотина гроша!”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here