Home Info PRATITE UŽIVO KRETANJE DEDA MRAZA I PODELU POKLONA

PRATITE UŽIVO KRETANJE DEDA MRAZA I PODELU POKLONA

168
0

Deda Mraz je preko Azije i Okeanije počeo svoju svetsku turneju raspodele poklona, saopštila je američka vojna komanda zadužena za vazdušnu bezbednost u SAD i Kanadi (Norad – North American Aerospace Defense Command) koja svake godine prati putovanje tog mitskog lika.

Čuveni Deda Mraz krenuo je jutros sankama iz svoje baze na Severnom polu, a u 14.03 po srednjoevropskom vremenu preleteo je Japan i stigao u Australiju. Za nekoliko sati podelio je jednu milijardu poklona, naveo je Norad na sajtu na kojem se vide sanke s devet irvasa u 3D formatu.

Saradnja Norada s avanturama Deda Mraza traje od 1956. godine, kada je neko u novinama objavio navodno broj Deda Mraza. Tada je jedan dečak greškom pozvao američku komandu od koje je tražio poklone.

Norad je tada poštovao volju dečaka i naredio jednom svom pripadniku da deci kaže tačnu lokaciju Deda Mraza. Uvođenjem interneta ta saradnja se nastavila i jedan sajt je specijalno otvoren u te svrhe.

Pripadnici Norada sada svake godine odgovaraju na telefonske pozive dece. Postoji i nalog na Tviteru gde se mogu naći obaveštenja o detaljima putovanja Deda Mraza.

U SAD je ta praksa postala toliko popularna da su ove godine američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija najavili učešće, odnosno da će se i oni javljati na pozive dece.

Sva obaveštenja o čuvenom liku mogu se naći na sajtu www.noradsanta.org na osam jezika. Na sajtu se u realnom vrememnu opisuju avanture simpatičnog deke u crvenom kaputu i dugoj beloj bradi.

Autor: Beta

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here