Home Svet oko nas PRAISTORIJSKE RIBE OTKRIVENE U AUSTRALIJI

PRAISTORIJSKE RIBE OTKRIVENE U AUSTRALIJI

412
0
Frilled Shark (Chlamydoselachus anguineus) Rare deep water shark with international distribution. Has rows of three-pointed holding teeth.

Australijski istraživači pronašli su bizarnu praistorijsku morsku faunu na dubini od nekoliko hiljada metara ispod Velikog koralnog grebena.

Do ovog otkrića došli su tokom istraživanja morskih dubina u okviru prvog, sveobuhvatnog popisa vrsta ugroženih zagrevanjem okeana.

Drevne ajkule, džinovske ribe ljuskotrn, jata ljuskara i primitivnih sipa sa ljušturom, poznatijih kao nautilus, bili su medju zapanjujućim stvorenjima koje su snimile kamere specijalno dizajnirane za podvodno snimanje na dubinama od 1.400 metara.

Vodja istraživačkog tima, Džastin Maršal sa Univerziteta u Kvinslendu, izjavio je da su pronašli i nekoliko dosad nepoznatih vrsta riba, uključujući praistorisjku ajkulu sa šest škrga. „Neka od ovih stvorenja smo očekivali da vidimo, druga su nas iznenadila, dok pojedine vrste još nismo identifikovali“, kazao je Maršal.

Naučnici su koristili glavu tune nabodenu na štap kako bi privukli stvorenja koja žive van domašaja svetlosti, prenosi londonski „Telegraf“.

Istraživanje je pokrenuto nakon nedavnih izlivanja nafte koja ugrožavaju Veliki koralni greben, kao i zbog sve uočiljivijih posledica zagrevanja i acidifikacije okeana koji prete istrebljenjem morskoj flori i fauni. „Posmatrajući život na velikim dubinama, pokušavamo da otkrijemo šta se u njemu sve nalazi pre nego što i to bude uništeno“, kazao je Maršal.

Naučnici su i ranije upozoravali da je Veliki koralni greben u ozbiljnoj opasnosti zbog globalnog otopljavanja i sve većeg hemijskog zagadjenja. Maršal je izjavio da će kamere koje je koristio njegov tim biti uskoro poslate u Meksički zaliv radi praćenja posledica velike naftne mrlje po podvodni svet.

Veliki koralni greben prostire se na preko 2.000 kilometara u dužinu i najveći je koralni greben na svetu. Nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda, na severoistoku Australije. Greben, koji predstavlja skupinu od oko 900 ostrva i više od 3.000 grebena, i najveći je živi organizam na svetu, budući da je sačinjen od miliona malih organizama, uglavnom korala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here