Home Svaštara POZNATI TEST SA SLATKIŠIMA IZ 1970-IH OTKRIVA KOLIKO JE DETE INTELIGENTNO

POZNATI TEST SA SLATKIŠIMA IZ 1970-IH OTKRIVA KOLIKO JE DETE INTELIGENTNO

435
0

Zanima vas hoće li vaše dete biti dobro u školi i koliko će biti inteligentno kad navrši osam godina? Na ovo pitanje može vam odgovoriti jednostavna igra običnom grožđicom!

Istraživanje objavljeno u „Journal of Pediatrics“ otkrilo je da test grožđicom može predvideti hoće li dete biti dobro u školi i kakvu će koncentraciju imati pri učenju. Univerzitet u Varviku testiralo je decu u uzrastu od otprilike 20 meseci tako što su ispred njih istraživači stavili grožđicu pokrivenu plastičnom čašom. Rekli su im da pričekaju 60 sekundi pre nego smeju da dodirnu i pojedu grožđicu.

Rezultati istraživanja pokazali su da su deca koja su poslušala uputstva i pričekala pre nego što su pojela grožđice, kasnije bila bolja u školi od one dece koja su odmah posegnula za poslasticom ispod čaše. Takođe su otkrili da je kod prevremeno rođene dece bila veća šansa da će uzeti grožđicu pre dopuštenog vremena.

PREDVIĐANJE ŠKOLSKOG USPJEHA S OSAM GODINA

Ista deca su ispitivana kad su navršila osam godina, a morala su da ispune tri različita testa. Kod dece koja su uspela da odole grožđici u zadanih 60 sekundi, otkriveno je da su u uzrastu od osam godina imala za sedam bodova viši koeficijent inteligencije nego deca koja su se žurila i pojela grožđicu. Istraživači su zaključili da što su deca imala lošiji rezultat u testu grožđicom, to su imala veći rizik da će imati slabiju koncentraciju i slabije rezultate u školi u uzrastu od osam godina.

„Igra grožđicom je lagan i efikasan alat koji dobro procenjuje samokontrolu kod male dece, a potrebno je samo pet minuta, i može se koristiti u kliničkoj praksi kako bi se kod deteta otkrio rizik za probleme s pažnjom i učenjem“, rekao je profesor Diter Folke, vođa istraživanja, a dodaje da ovo istraživanje pokazuje i važnost ranog otkrivanja mogućih problema. Naime, što se ranije otkrije problem u razvoju, detetu će se moći pružiti pomoć.

Ovaj test sličan je poznatom testu sa sljezovim kolačićem iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih koji je izumeo dr. Valter Mišel, a proučavao je nivo samokontrole kod dece.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=180&v=QX_oy9614HQ&feature=emb_logo

 

PIŠE TAJANA TRETNJAK

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/test-grozdicom-pokazuje-koliko-je-vase-dijete-inteligentno-3659

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here