Home Info PORODICA FEST OKUPIO PREKO DESET HILJADA DJECE I RODITELJA

PORODICA FEST OKUPIO PREKO DESET HILJADA DJECE I RODITELJA

126
0

Međunarodni festival porodice proslavljen je u Crnoj Gori u subotu, 18. maja, u jednom od najlepših podgoričkih parkova, festivalom roditeljstva Porodica Fest 2019. Treće izdanje najvećeg porodičnog događaja u zemlji okupilo je preko deset hiljada dece i roditelja, a organizovali su ga udruženje Roditelji i njegovo socijalno preduzeće Kreativa Lab, u partnerstvu sa Glavnim gradom i firmom PG Sound, u parku na Kruševcu.

 

Kao i prethodne dve godine, Festival je otvoren promenadom biciklista svih generacija, koju je organizovala nevladina organizacija Biciklo.me, nakon čega su nastupila deca solisti: Luka Bajović, Maša Paović, Una Stanković, Ivan Vojnić  i Melani Mitrović.

„Malo je reći da je Porodica Fest protekao savršeno i da smo svi zajedno uživali u zajedničkim trenucima u parku, u prirodi. Predivnu atmosferu nam nije poremetila ni kratkotrajna kiša, koja nas je malo zabrinula u popodnevnom delu dana, već su posetioci i za to vreme bili sa nama. Ovaj događaj potvrđuje koliko smo željni, kao porodica, zabavnih, edukativnih, sportskih, kreativnih… sadržaja na otvorenom, u kojima deca i roditelji mogu da učestvuju zajedno, bez tehnologije i spravica koje nam kradu zajedničke slobodne trenutke“, kazala je Danijela Knežević iz udruženja Roditelji.

 

 

Ovogodišnji specijalni gosti Festivala su bili  HAOS animatori iz Novog Sada koji su, osim u toku dana, publiku posebno oduševili na zatvaranju, nastupom u posebnim LED odelima.

U parku su održana i dva mini koncerta – benda Crveno i Crno i Kvarteta Unique, i dve predstave – Gradskog pozorišta Podgorica – „Ah, šta sve mora jadno dete“ i NVO Trening Centra Taraba – „One su htjele nešto sasvim drugo“. Na bini su polaznici škole Helen Doron Montenegro izveli i tačku/predstavu „Tale of Two Tails“.

Savetnica u psihoterapiji Darija Petović Bambur je sa roditeljima razgovarala  o tome „Kako podstaći detetovu samostalnu igru“, a najveća i najpoznatija mejkap iluzionistkinja u Crnoj Gori, Ana Ljuljđurović,  poznata javnosti kao Čedovište, im je pokazala svoje umeće.

Ove godine su programski segmenti u parku biti organizovani po tematskim zonama.

 

U ZONI DRUŽENJE sa prirodom Savez izviđača Crne Gore je organizovao „Izviđački dan“, Zelenilo d.o.o.radionicu Zasađivaonica, Vrtić Bambino sportski čas „U dodiru sa prirodom, “Centar za zaštitu i proučavanje ptica edukativnu radionicu Upoznajmo ptice Crne Gore, a Crnogorsko Astronomsko društvo Podgorica edukativnu radionicu Astronomsko osmatranje.

 

U ZONI IGRA I ZABAVA poznati dečiji animator Žarko Žabac sa mališanima je igrao zaboravljene igre, NVO Brljok je organizovao radionicu društvenih igara, plesna škola Dream radionicu Ples za sve, Animatori Zabavljatori Zabavljatorsku zabavu, a plesni klub Sonrisa je predstavio svoje plesne grupe.

 

U zoni KREATIVNO EDUKATIVNI KUTAK ekipa iz Igračkoteke i razvojnog centra udruženja Roditelji organizovala je tokom celog dana radioničarski program, Alfa Centar saobraćajni čas Siguran korak, NTC Centri Crna Gora poligonski program po NTC sistemu, a mali programeri koji učestvuju u edukaciji „Igramiranje“, koju organizuju udruženje Roditelji, kompanija Zzi i Arhimed, prezentovali su svoje radove.

 

U zoni UMETNIČKI KUTAK posetioce su čekale muzičke i likovne radionice. Muzička škola Ton Ton imala je prijepodnevnu i popodnevnu radionicu „Ton Ton muzičarenje“, profesorica Maša Jovović i studenti Fakulteta vizuelnih umetnosti su održali likovnu radionicu „Kolaž velikog formata“, a akademska slikarka Ksenija Škerović sa studentima FVU likovnu radionicu „Kako slikam sebe“.

 

U zoni KULINARSKI KUTAK bila je organizovana „Kulinarska radionica“ sa Žarkom Žapcem, za koju su namirnice donirali kompanije Škorpion i Bonella Agro group, a organizovan je i Piknik uz HiPP sokiće. Na Festivalu je učestvovala i ekipa iz Učionice Družionice – programa podrške u obrazovanju socijalno ugrožene dece udruženja Roditelji, koja je uz pomoć volontera JU Gimnazija “Slobodan Škerović”, prodavala limunadu, vodu i kafu. Opremu i namirnice su donirale kompanije Anđelić plast, Kopa, Bonella Agro group i voda Suza. Novac od prodaje će biti iskorišten za obezbeđivanje knjiga, pribora i igračaka za Učionicu Družionicu i decu koja učestvuju u tom programu.

 

U SPORTSKOJ ZONI su učestvovali Stonoteniski klub Spin, Odbojkaška sekcija OŠ „Pavle Rovinski“,  Yoga studio Podgorica, Ženski rukometni klub Podgorica, Sportski centar Dadex, Infinity sport studio, Karate klub Iskra, Judo klub Kodokan, Sportsko rekreativno društvo PG Sport i Aikido klub Budućnost.
I ove godine je kraju programa Festivala bio organizovan bioskop na otvorenom. Sve generacije su imale priliku da uživaju u projekciji filma Ježeva kuća zahvaljujući Filmskom centru Crne Gore i uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra i producentske kuće Bonobo.

Učesnici Festivala su bile i kompanije koje na domaćem tržištu nude proizvode i usluge namenjene porodici kao i kreativne radionice koje se bave izradom proizvoda za decu i porodicu: Vrtić Bambino, Argeta, Helen Doron, Tosama, Party Time, Atelje Manufaktura, Sebamed, Leader Kids, Angie&Me, Apoteka Angelica Osmi red, BrainOBrain Mozgalica, Moje krpice, EXPO, Drce dizajn, Amicus Pharma, KidsLand, Glosarij, Srna, Meditas, Podravka, Imlek, Baby Atlas Kids Store, voda Suza, TAMU, Tegla’S, Mali studio fotografije i Medikid.

Organizaciju Festivala su, pored partnera, pomogli i Centar savremene umjetnosti Crne Gore, kompanija Metropolis, Zelenilo i Čistoća Glavnog grada

https://www.roditelji.me/blog/2019/05/19/porodica-fest-okupio-preko-deset-hiljada-djece-i-roditelja/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here