Home Svet oko nas PONEŠTO O VRAPCIMA ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI

PONEŠTO O VRAPCIMA ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI

560
0

Domaći vrabac ili vrabac pokućarac, naš mali ptić s balkona, iz grma u parku ili iz živice uz kuću, zanimljivo je stvorenjce. Evo samo nekoliko činjenica o njemu koje možda niste znali.

 

Polono zreli vrapci žive od 1,5 do 2,3 godine. Ako se računaju i mladi vrapci, tada im je prosečni životni vek samo 9 meseci. Vrapci duže žive u gradovima nego u otvorenoj prirodi. Ipak, zabeleženo je da neki primerci žive i do 14 godina na slobodi, a u zatočeništvu mogu doživeti i do 23 godine.

Jako im se žuri, pa na jajima sede samo 10-12 dana. Vrapci obično nauče da lete već s 15 dana. Hrane se semenkama i insektima, obično manjim leptirima, a mladi vrapci se hrane gusenicama insekata. Hrane se i paucima te voćem.

Iako ih ima po celom svetu, u nekim zemljama im se broj drastično smanjio. U Velikoj Britaniji je u poslednjih 25 godina nestalo 64% ukupnog broja vrabaca.

Navode se različiti razlozi za smanjivanje populacije, a mogući razlog koji naviše iznenađuje je uvođenje bezolovnog goriva čije izgaranje proizvodi visoko otrovna jedinjenja poput metil-nitrita. Takođe, ptice ugibaju i od zračenja mreže mobilnih uređaja.

Vrapci su počeli oblagati gnezda opušcima cigareta jer su spoznali da su nikotin i cijanid u njima otrov za grinje, uši, krpelje i sve ono što im predstavlja problem u gnezdima. Međutim, nikotin i cijanid utiču na jezgro crvenih krvnih zrnaca što ostavlja degenaraciju na potomke.

Jedan od najpoznatijih velikih pomora vrabaca dogodio se u Kini nakon 2. svetskog rata za vladavine Mao Ce Tunga. Vrapca su proglasili štetočinom koja uništava useve. Krenula je hajka na vrapce i u tadašnjoj Kini su seljaci i drugi lovci bili plaćeni po broju ubijenih vrabaca. Najuspješniji tamanitelji su čak dobili odlikovanje za narodnu hrabrost. Hvatali su ih i ubijali praćkama, vazdušnim puškama, mrežama, klopkama, pa čak i topovima. Nepoznato je koliko je vrabaca tada stradalo, a uz vrapce su masovno stradale i druge ptičje vrste. Tek se posle pokazalo kakve posledice imaju genocidi nad životinjskim vrstama. U narednim godinama u Kini je došlo do najezde insekata jer više nije bilo ptica koje se njima hrane. Na kraju su proračuni pokazali da je stradalo više useva nego što bi stradalo za 10 godina najezde vrabaca.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here