Home Zanimljivosti POGODITE KOJI TIP DETETA ĆE OSTVARIVATI NAJVEĆU ZARADU KAO ODRASLA OSOBA

POGODITE KOJI TIP DETETA ĆE OSTVARIVATI NAJVEĆU ZARADU KAO ODRASLA OSOBA

66
0

Ako biste morali da predvidite tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dete bilo?

Pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. Da li bi to bila deca koja vole da uče, stidljiva deca koja svima ugađaju ili mali sportisti? Koju god grupu da odaberete pogrešili biste, piše portal Manager.ba.

Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu „Developmental Psychology“, deca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započelo je 1968. godine, a pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. Potom su te iste učenike posmatrali sledećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su deca koju su profesori opisali kao „radne“ većinom imala prestižne poslove. No ipak, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše.

Najveće prihode imala su „nestašna“ deca, odnosno deca koja su kršila pravila i suprotstavljala se roditeljskom autoritetu.

Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe jeste taj što se nisu bojali da pregovaraju za višu platu ili povišicu. Kao još jedan od razloga navode i to što su takva deca više cenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom ličnom napretku.

Većinom deca sklona kršenju pravila imaju veću šansu da budu preduzetnici, inovatori i milioneri.

Ako odgajate jedno pomalo prkosno dete, pronađite utehu u spoznaji da njegovo kršenje pravila zapravo može biti prednost. Nemojte ga obeshrabrivati da prekrši pravilo ili dva ako time neće nikoga povrediti, već ga učite saosećanju, kako biti ljubazan i brižan, ali isto tako da mora snositi posledice kada ponašanje postane neprihvatljivo.

Takođe bi mogla postati i mentalno jaka osoba koja se ne boji kršiti pravila ako zna da time svet čini boljim mestom.

https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/pogodite-koji-tip-deteta-ce-ostvarivati-najvecu-zaradu-kao-odrasla-osoba/qm6w3fw

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here