Home Poznati PODSEĆANJE: „VLAK U SNIJEGU“, DEČIJI ROMAN MATE LOVRAKA

PODSEĆANJE: „VLAK U SNIJEGU“, DEČIJI ROMAN MATE LOVRAKA

87
0

„Vlak u snijegu“, dječiji roman Mate Lovraka, bio je obavezna lektira za sve školarce. Ova nas je knjiga učila o značaju prijateljstva, suradnje i timskog rada. Podsjetimo se – razred djece sa sela, nakon organizirane posjete velikom gradu, zarobljen je u vozu u velikom nanosu snijega. Nakon hladne noći, svojim su ručicama uspjeli otkopati put kako bi se voz mogao pokrenuti.

Istoimeni film je snimljen 1976, a režirao ga je Mate Relja. Od troje djece glavnih glumaca, samo je jedan nastavio da se bavi filmom, i to uspješno. To je Slavko Štimac.
Djevojčica Gordana Inkret koja je glumila Dragu danas je domaćica, a dječak  Željko Malčić  koji je igrao zločestog Peru, danas radi kao policajac.
U memoriji mnogih do danas se sačuvala pjesma iz ovog filma:

KAD SE MALE RUKE SLOŽE…

Muzika: ARSEN DEDIĆ
Tekst pesme: DRAGO DRAGO

Svakoj pruzi svakom brijegu
treba jedan vlak u snijegu
treba stati da se shvati
što sve može mali stvor

Kad se mnogo malih složi
srce vozi zanos loži
samo glasno nek je jasno
tko je vrabac tko je div

Kad se mnogo malih složi
tad se snaga stoput množi
a to znači da smo jači
kad se skupimo u zbor

Mala iskra požar skriva
kap do kapi rijeka biva
hajde zato svi u jato
kao vrapci živ živ živ…

Jedna od zanimljivosti sa snimanja filma jest i činjenica da gotovo svo vrijeme snimanja nije bilo snijega, iako su temperature bile vrlo niske. Budući da je snijeg u romanu i filmu jedan od ključnih elemenata, filmska ekipa je donijela snježni top s Planice kako bi proizveli umjetni snijeg. Ovo je prvi dječji film koji je osvojio nagradu publike u pulskoj Areni. Film je doživio i veliki uspjeh izvan državnih granica – prikazan je u tridesetak zemalja.

POGLEDAJTE I POSLUŠAJTE PESMU
https://www.youtube.com/watch?v=LwBWebI8CsY

IZVOR
https://radiosarajevo.ba/magazin/tech/kad-se-male-ruke-sloze-kako-su-djecije-rucice-otkopale-vlak-u-snijegu-video/176283

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here