Home Zanimljivosti PODSEĆANJE NA NEKE ČINJENICE O JAJIMA KOJE STE VEĆ ZNALI – ILI...

PODSEĆANJE NA NEKE ČINJENICE O JAJIMA KOJE STE VEĆ ZNALI – ILI MOŽDA NISTE?

439
0

Jaje sadrži velike doze proteina i zdravih masti, ali nema mnogo kalorija. Takođe, u jajima se nalaze i antioksidansi koji preventivno djeluju na nastanak raka i usporavaju starenje. Ono sadrži dve trećine preporučene dnevne količine holesterola. Međutim, nedavne studije su pokazale da konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja

Vrlo brzo se vari i ostaje kratko u želucu, a to zavisi od načina na koje je pripremljeno. Meko kuvana jaja ostaju oko 2 sata, dok pečenim jajima treba sat više da se svare.

OD ČEGA SE SASTOJI LJUSKA JAJETA?

Kalcijum karbonat je glavni sastojak ljuske jajeta. On je inače isto tako glavni sastojak jedinjenja naše želudačne kiseline. Pretpostavljamo da se naš želudac neće buniti ako pojedemo ljusku, ali možemo i bez toga.

OD ČEGA ZAVISI BOJA JAJETA?

Boja ljuske jajeta ne ukazuje na kvalitet ili nutritivne vrednosti, nego vrstu kojoj kokoška pripada.

ŠTA POKAZUJE BOJA ŽUMANCETA?

Boja žumanceta zavisi od načina ishrane kokoške. Kao i ljuska, i to ne ukazuje na kvalitet jajeta. Jarko žuto žumance znači da se kokoška hranila zelenim povrćem. Srednje žuto ukazuje na ishranu baziranu na kukuruzu, a blijedo na ishranu bogatu pšenicom i ječmom.

KOLIKO TREBA KOKOŠKI DA SNESE JEDNO JAJE?

Potrebno je oko 24 do 36 sati da kokoški snese jaje. Kada prođe oko pola sata od izleganja, započinje stvaranje novog jajeta. Jedna koka nosilja proizvede 300-325 jaja za godinu dana.

ZBOG ČEGA SE POJAVLJUJU ZELENE LINIJE KOD KUVANOG JAJA?

One se pojavljuju kada smo jaje prekuvali ili je voda sadržavla previše gvožđa. Ovo možete sprečiti naglim hlađenjem kuvanog jajeta i naravno ispravnim vremenom kuvanja.

KAKO DA PROVERITE DA LI JE JAJE POKVARENO?

Zdrava jaja tonu u vodi, dok će kvarna plivati po površini. Većina jaja mogu da traju i do mesec dana ako ih čuvate u frižideru. Ukoliko se pitate da li su se pokvarila, to ćete lako proveriti ako stavite jaju u čašu vode. Ako jaje potone, sigurno je za konzumiranje, ali ako pluta, bacite ga u kantu.

KAKO RAZLIKOVATI KUVANO JAJE OD SIROVOG?

Zavrtite ih na tanjiru. Kuvano jaje vrteće se poput čigre, dok će se sirovo puno sporije okretati. Ako želite sigurnu verziju kojom ne možete pogršiti, jednostavno kucnite jajetom o ivicu stola. Šanse da ćete čistiti sto su 50-50…

Ako je jaje sirovo ili drugom prilikom vam padne na pod, lakše ćete ga očistiti ako stavite so preko njega. Ništa ne stvara gori nered u kuhinji od razbijenog jajeta. Što ga više čistite, to se više razliva. Zato ako vam jaje ispedne na pod, zaspite ga solju. So će ga zadržati na jednom mestu što će vam mnogo olakšati čišćenje.

ŠTA ZNAČE OZNAKE I SLOVA NA JAJIMA?

SU – jaja teža od 70 g
S – jaja težine od 65-70 g
A – jaja težine od 60-65 g
B – jaja težine od 55-60 g
C – jaja težine od 50-55 g
D – jaja težine od 45-50 g
E – jaja lakša od 45 g

ZAŠTO JEDEMO JAJA ZA USKRS?

Jaja se smatraju simbolom ponovnog života. Prva jaja međusobno su darivali Egipćani, Persijci, Grci i Rimljani zbog njegove simbolike života.

 

Lažna kokošija jaja postaju sve veći problem u Kini. Predstavljaju mešavinu smole, koagulanta i skroba kojima je dodata boja. Jedna osoba može da proizvede oko 1.500 ovakvih jaja po danu.

Samo jedno na svakih 20.000 jaja može da sadrži bakteriju. Dakle, verovatnoća da jaja sadrži salmonelu iznosi 0,005 odsto.

Kiviji su jedine ptice na svetu koje ležu jaja veća u odnosu na njihovu veličinu tela.

Iako je veoma retko, kokoške mogu da ležu jaje u jajetu.

Najveće jaje na svetu je izlegla kokoška po imenu Herijet 2010. godine, i imalo je 23 centimetra u prečniku.

KO NAJBOLJE PRIPREMA JAJA?

Zanimljivo je da su u doba Francuske revolucije, francuzi znali 685 načina za pripremu jaja.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here