Home Svet oko nas PLAVI KIT, NAJVEĆA JE ŽIVOTINJA KOJA JE IKAD ŽIVELA NA PLANETI

PLAVI KIT, NAJVEĆA JE ŽIVOTINJA KOJA JE IKAD ŽIVELA NA PLANETI

9068
0

Zamislite životinju visoku deset spratova koja šeta ulicom…

Balaenoptera musculus, plavi kit, najveća je životinja koja je ikad živela na planeti – veća od dinosaura. Planeta je prekrivena zadivljujućim, fascinantnim stvorenjima, ali plavi kit svrstava se među najatraktivnije…

Plavi kitovi su gigantski. Uglavnom su dužine od 24 do 30 metara. Najduža zabeležena dužina je 33 metra. Ti nežni divovi teže i do 200 tona.

Srce plavog kita je ogromno. Teško je oko 400 kilograma a njegov se otkucaj može otkriti s udaljenosti od preko tri kilometra.

Sam jezik plavog kita teži koliko i slon.

Beba plavog kita najveća je beba na Zemlji. Već se pri rođenju svrstavaju među najveće odrasle životinje. Bebe budu teške 8.800 kilograma s dužinom od oko osam metara. Oni dobijaju 90 kilograma dnevno, a njihova stopa rasta verovatno je jedna od najbržih u životinjskom svetu.

Plavi kitovi su, u stvari, najglasnije životinje na planeti. Mlazni motor izmeren je na 140 decibela, a poziv plavog kita doseže 188. Njihov jezik mogu čuti drugi kitovi udaljeni 1.600 kilometara.

Plavi kitovi se hrane krilom. Kril je norveška reč koja doslovno prevedena znači “hrana kitova”, a označava red planktonskih rakova iz reda Malacostraca. Njihovi želuci mogu držati 2.200 kilograma sićušnih rakova. Potrebno im je skoro 4.000 kilograma krila dnevno.

Puno putuju, provode leta hraneći se u polarnim krajevima i kreću na dugo putovanje prema Ekvatoru dok dolazi zima.

Iako nisu ni približno stari kao najstarija zemaljska stabla, plavi kitovi spadaju u životinje na planeti s najdužim životom. Računa se da je najstariji otkriven kit star oko 100 godina, mada se smatra da prosečni život traje oko 80 do 90 godina.

S pojavom flota koje su ubijale kitove u 20. veku, gotovo svaki od njih je ubijen pre nego što su dobili zaštitu širom sveta 1967. godine

Prema podacima WWF-u, od 1904. do 1967., u južnoj hemisferi ubijeno je više od 350.000 plavih kitova. 1931. godine, u doba kitolova, u jednoj sezoni ubijeno je 29.000 plavih kitova.

Iako komercijalni kitolov više nije pretnja, oporavak je spor i dolaze nove pretnje za plave kitove, poput udara na brodove i uticaja klimatskih promena. Crvena lista Svetske zajednice za zaštitu prirode (IUCN) ocenjuje ih ugroženima. Nadajmo se da će s vremenom, najjači nežni divovi planeta ponovno lutati morima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here