Home Svet oko nas PLANETA ZEMLJA I ZVANIČNO DOBILA PETI OKEAN, EVO ŠTA TREBA DA ZNATE...

PLANETA ZEMLJA I ZVANIČNO DOBILA PETI OKEAN, EVO ŠTA TREBA DA ZNATE O NJEMU

202
0

Planeta Zemlja je prošle nedelje i zvanično dobila peti okean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni okean.

Evo šta treba da znate o Južnom okeanu:

  1. Bio je deo Tihog okeana. Reč je o okeanu koji potpuno okružuje Antarktik i proteže se severno od Antarktika do 60 stepeni južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim okeanom.
  2. Danas je drugi najmanji okean na svetu. Manji je samo Arktički okean.
  3. Od ostalih okeana odvojen je strujama, a ne kontinentima.
  4. Stanište je jedinstvenog ekosistema. To je jedino mesto na svetu na kojem možete videti carskog pingvina, Vedelovu foku i hiljade drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigde drugde.
  5. Promena u obrazovanju. Učenici uče o okeanima kroz one okeane koje proučavaju. Ako u to nije uključen Južni okean, onda neće naučiti njegove specifičnosti i koliko je on zapravo važan.

NAUČNICI GA GODINAMA NISU SLUŽBENO PRIZNAVALI

„Južni okean dugo je bio priznat među naučnicima, ali kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali“, rekao je geograf Aleks Tejt.

Naučnici već više od 20 godina priznaju peti okean, gde je smeštena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current – ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a naučnici smatraju da je nastala pre 34 miliona godina, kada se prostor današnjeg Antarktika odvojio od Južne Amerike.

Upravo zbog ACC-a voda Južnog okeana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na severu i pruža stanište za hiljade vrsta, objasnili su naučnici.

Takođe, za Južni okean kažu da je „vitalna komponenta Zemljine promenjive klime i da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri okeana koji je okružuju za prenos toplote širom planete“.

Okeani pokrivaju 71 odsto Zemljine površine, a prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosferu, predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija.

https://www.021.rs/story/Info/Zanimljivosti/276923/Planeta-Zemlja-i-zvanicno-dobila-peti-okean-evo-sta-treba-da-znate-o-njemu.html?fbclid=IwAR1vqV1k9S-vMR66AUUcvtBWjUgBTR3zEk1WoFM824F0ZcJAPI_PTBkslR0

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here