Home Svaštara PLANETA ILI PLASTIKA?

PLANETA ILI PLASTIKA?

151
0

Ako pogledate naslovnu stranu junskog izdanja magazina „National Geographic“, videćete “ledeni breg” u okeanu. A kada se zagledate, postaće vam sve mnogo jasnije i shvatićete da je ono što vidite samo vrh “ledenog brega”.

 

 

Everyone Is Applauding This National Geographic Cover But The Real Shock Lies Inside The Pages

 

Svake godine više od osam miliona tona plastike završi u okeanu. Koliki je ovo problem kristalno je jasno kada znamo da se plastika ne rastvara u vodi, to znači da je to iz godine u godinu još osam miliona tona, na one koje smo prethodnih godina već nataložili.

Ovo je opasno iz brojnih razloga, a samo neki od njih su, prije svega, ugrožavanje biljnih vrsta, potom i životinjskih, a na kraju i ljudskih života. Svaka plastična flaša koju bacite u okean može završiti u vašem stomaku!

Ugrožava se lanac ishrane, jer zagađenje utiče čak i na najsitnije organizme, poput planktona, a kada se oni otruju plastikom, to onda ugrožava i veće životinje, koje se njima hrane. Prateći lanac, dolazimo do toga da je i riba, koju veliki broj ljudi svakodnevno, jede puna plastike, dakle toksična za organizam. Osim toga, dodatno se komplikuje već ogroman problem u svetu, a to je dostupnost pitke vode, kao i zagađenje zemljišta i vazduha.

Sigurno ste videli brojne fotografije i reklame koje prikazuju patke, delfine, kornjače… zarobljene u plastiku – ona ih truje i ubija.

 

– Planeta ili plastika? – pitaju sa naslovne strane „National Geographic“-a, a mi se pitamo hoćemo li se ikada probuditi i shvatiti da, ako mi tako tretiramo jedinu planetu koja nam je data za život (za sada), kako će ona tek tretirati nas?!

I još se bunimo kada nam kese naplaćuju, a zdrava logika nam nalaže da one ne bi trebalo ni da postoje.

Postoje rešenja za ovaj problem, i da, moraju da budu sistemska (najava potpune zabrane upotrebe plastičnih kesa i naplaćivanje onih biorazgradivih je, recimo, dobar početak), ali mora i svako od nas da uradi nešto da bismo sačuvali planetu.

 

KUPUJTE PAMETNO

 

Razmislite koliko kesa uzmete u trgovini obično, pa pomnožite sa brojem mjesečnih kupovina. To je mnogo kesa. Zato nabavite ceker ili neku čvršću torbu ili korpu, koju ćete nositi sa sobom u kupovinu i u nju pakovati sve.

 

 

 

 

ODUSTANITE OD FLAŠIRANE VODE

 

 

 

Da, potrebno je piti mnogo vode u toku dana, da biste ostali hidrirani. I činjenica je da voda sa česme kod nas često nije sjajnog kvaliteta. Ali razmislite, plastične flaše su namenjene za jednokratnu upotrebu (čak je naglašeno na većini ambalaža da se ni slučajno ne koriste više puta), dakle čim popijete ide u đubre. Možda je bolje da se odlučite za one od reciklirane plastike, ili staklene flaše, koju ćete napuniti vodom koja je prošla kroz filter i nositi svuda sa sobom.

 

 

 

 

EDUKUJTE DRUGE

 

Glupo je da nekom solite pamet kako da živi svoj život, ali u ovom slučaju, ukoliko neko ugrožava i vaš i ostatka planete, bolje je da upozorite da mu nije potrebno baš 10 kesa u prodavnici, ili da se vrati i baci tu flašu tamo gde treba, a ne na ulicu.

Reciklirajte!

Probajte da odvojite otpad koji može da se reciklira od ostatka. I već ste učinili jedno malo dobro delo!

 

http://www.srpskacafe.com

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here