Home Svaštara PET OPASNIIH STVARI KOJE MORATE DOZVOLITI SVOJOJ DECI DA RADE (VIDEO)

PET OPASNIIH STVARI KOJE MORATE DOZVOLITI SVOJOJ DECI DA RADE (VIDEO)

27
0

Gever Tuli je pisac knjige 50 OPASNIH STVARI KOJE BI TREBALO DA DOZVOLITE VAŠOJ DECI DA URADE.

Ideja koja stoji iza knjige Gevera Tulija i Džuli Spigler “50 Dangerous Things (You Should Let Your Children Do)” je da time, što deci dozvoljavamo da se izlažu opasnim stvarima, omogućavamo im da razviju kreativnost, da se uče rešavanju problema i istovremeno da iskuse malo stare dobre zabave. Ova knjiga pravi je protivotrov za savremeno roditeljstvo koje stvara prezaštićenu decu, bez samopouzdanja, snalažljivosti i otpornosti.

 

Neki od predloga su tipične dečije aktivnosti poput penjanja na drvo, dok su neke malo zahtevnije, i namenjene starijoj deci.

 

Kako su autori ove knjige odabrali 50 aktivnosti?

 “Pokušali smo da se setimo koja iskustva iz detinjstva su nam bila najupečatljivija i koja su nam najviše koristila. Ova knjiga je naš svestan pokušaj da otvorimo nacionalni i globalni dijalog o tome koliko štete nanosimo deci time što ih previše štitimo od iskustava koja predstavljaju preduslov za razvoj stvaralačkog genija.”

“Svakog dana, usvajaju se novi zakoni koji još više ograničavaju mogućnosti da deca iskuse stvaran svet. U svakom scenariju vidimo samo najlošiji ishod. Kad vidimo dete da se penje na drvo, zamišljamo da će pasti i biti invalid celog života, umesto da kažemo “Pogledaj kako se Sara dobro penje na drvo!”. Kada ih čuvamo od svih mogućih opasnosti, mi ih sprečavamo da dožive ona iskustva koja ih uče samopouzdanju i izlaženju na kraj sa rizicima.”

U knjizi je uz svaki predlog dato detaljno upustvo kao i upozorenje o potencijalnim opasnostima. Mi vam donosimo kompletnu listu opsanih aktivnosti koje predlažu autori:

Knjigu “50 opasnih stvari koje bi trebalo da dozvolite vašoj deci da urade” odbilo je 16 izdavača u strahu od roditeljskih tužbi. Autori se nisu predali i knjigu su počeli da štampaju po narudžbini. Ubrzo, knjiga je postala jedna od najprodavanijih na Amazonu.

 

 

Ovo je njegovo kratko predavanje o PET OPASNIIH STVARI KOJE MORATE DOZVOLITI SVOJOJ DECI DA RADE

POGLEDAJTE VIDEO

https://www.ted.com/talks/gever_tulley_on_5_dangerous_things_for_kids#t-335781

 

 

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here