Home Svaštara PEDIJATRI PREPORUČUJU: Deci mlađoj od pet godina ne kupujte tehnološke igračke

PEDIJATRI PREPORUČUJU: Deci mlađoj od pet godina ne kupujte tehnološke igračke

262
0

Odrasli često muku muče štа pokloniti deci u eri u kojoj su deca pretrpana stvarima i igračkama.

Pre nekoliko godina totalni hit su postale tehnološke igračke ili “pametne” igračke, edukativne i zabavne, s ekranima ili motorima i naprednim funkcijama. I danas su takve igračke u modi, ali pedijatri savetuju da se ne kupuju deci mlađoj od pet godina.

Dr. Alan Mendelson koautor je pedijatrijskog izveštaja o odabiru igračaka za decu mlađu od pet godina. Savet je da se u toм uzrastu poklanjaju jednostavne, staromodne igračke poput kockica, puzzli, slagalica, karti i slikovnica. Mendelson čak ide toliko daleko da kaže kako je obična bela kutija bolji poklon od visokotehnološke igračke, jer dete po njoj može da crta, lepiti, pretvori je u kućicu, svemirsku raketu ili sklonište. Takve su igračke jednostavno zdravije i podsticajnije.

Ovaj izveštaj je obavila Američka akademija pedijatara koja ponovno upozorava da su studije pokazale kako prekomerno korišćenje elektroniskih uređaja i medija loše utiče na razvoj govora, fokus i koncentraciju. Nadalje, ono umanjuje kvalitetno vreme i povezivanje na relaciji dete-roditelj i promoviše pasivni, sedelački stil života, što  dugoročno dovodi do mnogih hroničnih bolesti kod dece (gojaznost, dijabetes, problemi s pritiskom i sl.).

Stoga ne razbijajte previše glavu i vratite se zajedno s decom starim dobrim drvenim kockicama, lutkama i bojicama.

https://klinfo.rtl.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here