Home Svet oko nas PAS KOME JE LJUBAV VAŽNIJA OD HRANE – BOBTEIL, STAROENGLESKI OVČAR

PAS KOME JE LJUBAV VAŽNIJA OD HRANE – BOBTEIL, STAROENGLESKI OVČAR

1742
0

Sigurno se sećate crtanog filma u kome veliki čupavi pas čuva stado ovaca od vuka.   Laki pripada toj  pasmini Bobteil ili  starongleskim ovčarima.  Zbog svoje snage, ovčarskog instinkta i izdržljivosti  korišćeni su u 18. veku za gonjenje ovaca i stoke.

U početku su te pse nazivali smithfieldskim ili sussexskim ovčarima, a kasnije se ustalio kratki naziv bobtail, što bi u prevodu značilo bezrepi.

Kada ugledate ovog velikog čupavog psa koji juri prema vama nemojte se uplašiti,  on će samo pokušati da vam stavi svoje prašnjave šape na vaše grudi, tako želi da vam pokaže radost što vas vidi. Dovoljno je da ispod guste  dlake koja ih krije ugledate njegova dva krupna oka i videćete da su najbistrija,  najsimpatičnija i  najsvjetlija koja ste ikada mogli zamisliti.

„Bog je stavio dlaku ispred očiju Bobteila da ovaj ne vidi greške onih koje voli“.
Ova rečenica je internacionalni moto ljubitelja ove vrste i predstavlja dušu Bobteila – DOBRA DUŠA,  svako ko želi da ih nabavi  mora imati u vidu da je njemu ljubav važnija i od hrane

 

Živahan je, umiljat, druželjubiv, sjajnog karaktera, što vam omogućava da mu bez ikakvog straha poverite štene, malo mače ili dete staro par meseci.
Iako je velik i čupav  nećete naći slađeg, pristojnijeg, a jako teško i većeg šeprtlju od Bobteila. Ima  gustu i bujnu dlaku s nepromočivom poddlakom, karakterističnog je hoda koji podseća na medveđi, redak  kod pasa jer istovremeno pomera  levu prednju i levu zadnju nogu, a to je kakarkteristično za divlje životinje.

Težina im se kreće od  25 do 45 kg, visina od 58 cm i više za mužjake, a od 56 cm i više za ženke. Rađaju se crno beli, međutim crna dlaka vremenom menja boju i  postaje siva. U proseku živi 10 – 14 godina.

Zbog svoje naravi i odanosti  ubrajaju se u idealne pse za porodicu.  Kada ga jednom ugledate osvojiće vaše srce zauvek.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here