Home Некатегоризовано PARTENON NAPRAVLJEN OD 100.000 KNJIGA!

PARTENON NAPRAVLJEN OD 100.000 KNJIGA!

268
0

Ko jednom vidi uživo veličanstveni Partenon u Grčkoj pamtiće to do kraja života. Kada se popnete do njega, imate osećaj da ste se vratili hiljade i hiljade godine unazad i da sitnim belim šljunkom Akropolisa šetate stranicama istorije.

No, da li ste znali da je grčki Partenon dobio svoju repliku u nemačkom gradu Kasel i to ne od građevinskog materijala, već od zabranjenih knjiga? Da, dobro ste pročitali, argentinska konceptualna umetnica Marta Minujin je od 100.000 zabranjenih knjiga napravila monumentalnu repliku Partenona i postavila je na jednom umetničkom festivalu, a Marta je pozvala sve posetioce festivala da sa sobom nastave donositi knjige koje će postati deo građevine pod nazivom „Parthenon of Books“.

U saradnji sa studentima Univerziteta Kasel Marta je identifikovala 170 knjiga iz celog sveta koje su nekada bile zabranjene ili su još uvek u nekim zemljama, dok se u drugima slobodno čitaju. Tada je pozvala javnost da doniraju te knjige, umotavala ih u zaštitnu plastiku i od njih stvarala repliku Partenona. Marta je želela da stavljanjem cenzurisanih pisanih materijala u „Parthenon of Books“ javnost podseti na činjenicu da je pisana reč kroz istoriju stalno bila cenzurisana.

Ali ovo nije prvi put da je „Parthenon of Books“ ugledao svetlost dana. Marta je 1983. godine na trgu u Buenos Airesu podigla 25.000 knjiga zabranjenih od strane argentinske vojske. Na ovoj novoj replici Partenona u Nemačkoj umetnica je radila od oktobra 2016. godine, a zvanično otkrivanje je bilo u junu 2017. godine.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here