Home Svaštara OVO JE NAJGORA HRANA ZA DEČIJE ZUBE, KAŽE STOMATOLOG

OVO JE NAJGORA HRANA ZA DEČIJE ZUBE, KAŽE STOMATOLOG

166
0

Ako ste se ikada zapitali koja je hrana najgora za dečije zube i postoje li zdravije alternative, imamo odgovore koji bi vas mogli iznenaditi. Dr. Ronald Plotka s više od 40 godina iskustva je ponudio je smernice koje bi mogle koristiti roditeljima.

SLATKIŠI

Kad deca jedu slatkiše, pojašnjava dr. Plotka, brzo se proizvodi kiselina koja može uzrokovati značajna oštećenja gleđi, što dovodi do karijesa.

SUŠENO VOĆE

Kad roditelji deci daju sušeno voće, veruju da je ono nutritivno dobro. Međutim, može se zalepiti za dečije zube, što dovodi do stvaranja plaka i karijesa.

SKROB

Dr. Plotka kaže da je ranije ove godine napravljen pregled studija kojim je utvrđeno da se, osim šećera, i skrob povezuje s pojavom karijesa kod dece.

ČIPS OD KROMPIRA

Ako ste iznenađeni jer je čips na spisku, evo objašnjenja.

„Čips od krompira spada među namirnice s najvećim nivoom skroba, koji se vrlo brzo razgrađuje u šećer. On izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava dečiju gleđ“, tvrdi dr. Plotka.

Namirnice za kojima bi ljudi trebali posezati kako bi sačuvali zdravlje zubi su voće i povrće, mlečni proizvodi, hrana s manjim udelom šećera te voda, savetuje stomatolog.

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here