Home Predstavljamo OBIČAJI KOJI SU VEZANI ZA MESEC MAJ

OBIČAJI KOJI SU VEZANI ZA MESEC MAJ

677
0

Мај je mesec kada se priroda već probudila iz zimskog sna i sada sve buja, raste i razmožava se. Dani su primetno duži, a sunce primetno greje.

Prvog maja se u mnogim zemljama sveta slavi praznik Dan rada. Nekada je ovaj praznik bio najveći državni praznik, koji je počeo da se slavi još 1889. godine.

Međutim, proslava prvog maja vuče poreklo iz mnogo davnijih vremena. U starom Rimu su tog dana održavane svečanosti u čast Flore, boginje cveća. A u srednjem veku u Evropi su se organizovale procesije koje su nosile zelene grančice i vence, birani su kralj i kraljica maja…

Zanimljivo je i reći da je jedan od običaja vezan za maj i postavljanje majskog drveta. Njega su obično postavljali mladići na 1 maj, i to pred kućom svojih devojaka, i moralo je biti jako visoko. Na taj način se pokazivala ljubav prema nekoj devojci.

Međutim ovakve proslave su zaostatak nekadašnjih rituala koji su imali za cilj da obezbede plodnu žetvu i uvećaju stado stoke. U svakom slučaju iskoristite dane koji prestoje i uživajte u majskim čarolijama.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here