Home Svaštara OBEĆANJA DOBRE MAME

OBEĆANJA DOBRE MAME

66
0

Život je prelepi haos. On nam toliko brzo prolazi da ponekad u toj vrzini zaboravino šta je zaista važno.

Istina je, da su deca i roditelji veoma slični – svi smo izgubljeni u ovom promenjivom svetu i svima nam trebaju uputsva kako bismo se prilagodili. Uvek su tu usponi i padovi, ali to je sastavni deo života.

Osnovna misija svakog roditeja jeste da detetu pružimo fokus i da mu usadimo osnovne vrednosti i stavove oko onoga šta je zaista važno u životu, a šta je manje važno. Kao što znamo, savršeni roditelj ne postiji, ali svakako da se možemo potruditi maksimalno u toj ulozi.

Vodiću te, ne kontrolisati!

Kontrola je za one koji su nesigurni i koji nemaju samopouzdanja. Ukoliko stalno kontrolišete dete, upravo ćete to i reflektovati na njega.

Uvodiću disciplinu, ne kaznu

Originalan prevod reči discipline znači „učenje po primeru“. Uvek je bolja ideja da na taj način vaspitavate dete – svojim primerom, nego da ga kažnjavate za postupke koje nije trebalo da uradi…

 

Poštovaću tvoju individualnost

Vaše dete je predivna jedinstvena osoba, sa svojim individualnim interesima, osećanjima i motivacijama. Jako je važno da, ukoliko imašte više dece, svakom detetu pristupite na drugačiji način (u skladu a gore navedenim).

Smejaću se sa tobom svakog dana!

Kao što je Čarli Čaplin rekao: „Dan bez smeha je upropašten dan.“

Pokušajte svakog dana da nađete nešto zbog čega ćete se nasmejati. Smeh predstavlja najjaču konekciju koju možete ostvariti sa svojim detetom.

Podsticaću tvoju maštu

Uvek trebate podsticati dečiju maštu, i njihove talente. Pružite im priliku da istraže svoja interesovanja i lepote sveta koji ih okružuje. Pružite mu mnogo dodira sa muzikom, plesom, čitanjem, naukom i putovanjima.

Dopustiću ti ponekad da neuspeš

Ovo najteže pada svim roditeljima, ali setite se izreke Alberta Ajnštajna „ Onaj ko nikada ne napravi negu grešku, nikada neće isprobati nešto novo“. Naučite dete da je život skup pokušaja i padova, a ne samo uspeha.

 

Pobrinuću se da znaš da te uvek volim

Poslednje, najvažnije i ono što uvek treba da se prožima kroz odnos roditelj-dete jeste ljubav! Sve što radite, radite uz ljubav i makar ako i napravite neku grešku, ljubav je tu da sve ispravi.

http://www.vrticdembelija.edu.rs

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here