Home Info НОВОСАЂАНКА БИЉАНА ГРБОВИЋ ИЗУМЕЛА СЛИКОВНИЦЕ ЗА ЛАКШЕ УЧЕЊЕ СЛОВА

НОВОСАЂАНКА БИЉАНА ГРБОВИЋ ИЗУМЕЛА СЛИКОВНИЦЕ ЗА ЛАКШЕ УЧЕЊЕ СЛОВА

256
0

Новосађанка Биљана Грбовић из Удружења родитеља „Матица” осмислила је сликовницу „Читам сам”, уз помоћ које деца од четири до осам година самостално могу савладати сва слова азбуке.

У питању је комплет од девет сликовница, односно мањих књига, у којима се уз помоћ једноставних илустрација учи по неколико слова, која се постепено уводе кроз кратке реченице и поучне приче. Тако је, на пример прва сликовница написана од свега седам слова, и то оних које деца најчешће прво савладају. Последња садржи она која најтеже науче, али и сва претходно савладана слова.

 

 

– Постоји неки уобичајени редослед којим деца уче слова па сам на основу њега и ја правила мале групе слова и сликовнице су практично замишљене као учење читања по нивоима – каже Биљана Грбовић. – У сликовницама нема дугачких речи јер деца која уче да читају не могу да прочитају дугачке речи. Више од 85 одсто речи је састављено од два, три или четири слова, а само понегде је убачена реч с њих пет. Књиге су кратке и без обзира на то што имају мали фонд речи, успевала сам да напишем неке приче које ипак имају смисао. Све је сведено и поједностављено да би деца, заправо, доживела успех.

И илустрације, које је радила ликовна уметница Милица Гампер, максимално су поједностављене и упућују децу на слова која треба да савладају. Како Биљана наводи, жеља јој је била да омогући најмлађима да на једноставном и прилагођеном тексту доживе успех приликом самосталног читања, који би их даље мотивисао и развијао жељу за читањем и књигом.

– Идеја је да родитељ детету ништа не намеће јер када се то дешава, малишани развијају отпор, а код сликовнице нема наметања, већ је жеља да деца буду подстакнута да самостално савладају слова – наглашава  Биљана, додајући да деца не треба да се форсирају него да им родитељи стварају окружење у којем ће сама желети и моћи да савладају читање. – Комплет садржи упутство за родитеље, у којем, они који га купе, добијају приступ линку који води ка видео-клипу у којем је објашњена и правилна техника читања. Данас деца често неће да уче, али није више проблем то како да она нешто савладају, него како да им сачувамо вољу и жељу за учењем и успехом и глад за знањем.

 

Сликовнице „Читам сам” могу се купити у већим књижарама, али и путем „Фејсбук” странице Удружења родитеља „Матица” и Биљаниног сајта www.licnirazvoj.rs

 

В. Бијелић

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/novosadanka-bilana-grbovic-izumela-slikovnice-za-lakse-ucene-slova-01-08-2019?fbclid=IwAR0lpqaWXN9-9Z70HQQSlCjiU8339HubevrtCBjsxZU_spS0xjURhIkRctc

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here