Home Info NOVI ZAKON U AUSTRALIJI: DECA KOJA NISU VAKCINISANA NEĆE MOĆI U VRTIĆE...

NOVI ZAKON U AUSTRALIJI: DECA KOJA NISU VAKCINISANA NEĆE MOĆI U VRTIĆE I JASLICE

54
0

U AUSTRALIJI se razmatra donošenje novog zakona prema kome deca koja nisu vakcinisana ne bi imala pravo na jaslice, vrtić i predškolsko obrazovanje.

Ova praksa je prisutna u pojedinim australijskim državama, ali premijer Malkolm Tarnbul poziva na donošenje zakona na nacionalnom nivou.

Kako piše BBC, zdravstvene organizacije pozdravljaju tu inicijativu i tvrde kako roditelji i društvo imaju obvezu da štitie decu. Sprovedena je i anketa koja je na uzorku od 2,000 roditelja pokazala da 5 posto dece nije vakcinisano u potpunosti.

Premijer Tarnbul kaže kako se po tom pitanju mora napraviti više, pri čemu kao argument koristi slučaj deteta koje je preminulo od magarećeg kašlja:

„Ovo nije teoretska vežba, ovo je pitanje života i smrti. Ako roditelji kažu da neće da vakcinišu decu, ne stavljaju samo svoje dete u opasnost, nego u opasnost stavljaju decu svih ostalih“.

Tri države u Australiji – Kvinslend, Novi Južni Vels i Viktorija – već zahtevaju da deca moraju da budu vakcinisana ili moraju biti na posebno odobrenom programu kako bi se upisala u centre za brigu o deci poput vrtića, jaslica i predškolskog obrazovanja.

Predsednik australijskog udruženja lekara, Majkl Ganon, je rekao kako su deca podložnija infekcijama.

„Ako vi, kao roditelj, očekujete da vas zajednica podrži pomoću socijalne brige ili pristupa zdravstvu, onda morate odraditi svoj deo posla kako bi pridoneli toj zajednici tako što ćete zaštiti svoju decu“, izjavio je Ganon.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here