Home Svet oko nas NORVEŠKA ŠUMSKA MAČKA – NAJVEĆA RASA KUĆNIH MAČAKA

NORVEŠKA ŠUMSKA MAČKA – NAJVEĆA RASA KUĆNIH MAČAKA

2090
0

Norveška šumska mačka je prisutna još u skandinavskim mitovima a kasnije i u mnogim nordijskim predanjima gde je predstavljena kao ,,vilinska mačka,, sposobna da ispuni svaku želju. Spominje se i kao verni pratilac Vikinga

Norveška šumska mačka ili SKOGKAT (Skogkatt) je domaća mačka koja vodi poreklo iz severne Evrope i koja je prilago|ena veoma hladnim klimatskim uslovima. Ima srednje-dugo nepromočivo krzno, krupno i jako telo i velike bademaste oči. Poreklo ove rase nije poznato. Smatra se da nije pripitomljena divlja mačka jer ih u Skandinaviji nema. Prema legendi čak ni vrhovni bog Tor nije mogao da podigne ovu mačku koliko je bila krupna. Prema drugoj legendi, dve skogkat mačke su vukle kočije boginje plodnosti i ljubavi Freje. Krajem 19. veka hiljade ovih mačaka je živelo u šumama Norveške, u kojoj je ova rasa od 1965. godine pod zaštitom države, jer je ubijana zbog kvalitetnog krzna. U Norveškoj ih ima oko 1.200.

Telo ove mačke je izuzetno veliko i izduženo. Ima jake kosti i mišiće, zadnje noge su duže od prednjih a rep je po pravilu iste dužine kao telo. Glava je izdužena, njuška četvrtasta a vilica snažna. Oči su velike i bademaste, uši srednje velike i smeštene sa strane glave. Uz vrstu mačke ragdol, ovo je najveća rasa mačaka. Ženke dostižu težinu oko 4  kilograma a mužjaci oko 10 kilograma.

Norveška mačka je inteligentna, robusna i voli da se igra. Dobar je lovac i smatra se ne sasvim pripitomljenom rasom. Uprkos svom divljem izgledu,ova mačka je veoma pitome naravi i potpuno joj odgovara život u gradskim uslovima. Izuzetno su tihe i osetljive na loše ponašanje ljudi prema njima. Druželjubiva je u odnosu na druge životinje i veoma umiljata prema svima, naročito prema deci. Nisu probirači u ishrani.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here