Home Zanimljivosti NIKOLA TESLA JE PRE 119 GODINA IZMISLIO DRONOVE!

NIKOLA TESLA JE PRE 119 GODINA IZMISLIO DRONOVE!

81
0

Slavni naučnik Nikola Tesla je  još davne 1898. godine podneo patent za pronalazak koji predstavlja preteču današnjih dronova-bombardera, otkrio je američki naučni magazin „Popular sajens“.

Na sajtu ovog magazina (Popsci.com) objavljen je nacrt revolucionarnog Teslinog pronalaska, neke vrste robota-ubica, za koje je sam naučnik tvrdio da bi „zbog svoje neograničene razorne moći mogao da obezbedi rešenje svih sukoba i trajan mir u svetu“.

“Pronalazak o kojem govorim imao bi višestruku namenu i značaj. Mogao bi da služi za prenošenje pisama, stvari, objekata i materijala, za uspostavljanje komunikacije sa neistraženim područjima, za dobijanje informacija o tim područjima, za hvatanje životinja poput kitova, za mnoge druge naučne, tehničke i komercijalne svrhe… Međutim, osnovna vrednost ovog pronalaska bila bi njegova očigledna i neograničena razorna moć, koja bi, sama po sebi, zbog straha od upotrebe rešila sve sukobe i donela trajan mir u svetu”, napisao je Tesla u obrazloženju svog patenta, a onda objasnio kako bi on funkcionisao:

“Ovaj pronalazak se u potpunosti razlikuje od svih dosadašnjih, jer su svi prethodni podrazumevali mehaničku vezu između objekta i onog koji upravlja objektom, bilo da je ta veza ostvarivana putem žice ili nekog drugog materijala. Moj pronalazak podrazumeva upravljanje objektom pomoću talasa ili impulsa, koji bi mogli da prolaze kroz zemlju, vodu ili vazduh i koji bi u potpunosti kontrolisali objekat sve dok je on u njihovom dometu”, obrazložio je Tesla svoju ideju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here