Home Poznati NIKAD NIJE SPAVAO, A UVEK JE BIO ODMORAN – NEVEROVATNA TEHNIKA LEONARDA...

NIKAD NIJE SPAVAO, A UVEK JE BIO ODMORAN – NEVEROVATNA TEHNIKA LEONARDA DA VINČIJA!

36
0

San koji se sastoji od više faza često se vezuje za jedno od najgenijalnijih imena u svetu umetnosti i predvodnika renesansne ere, Leonarda da Vinčija. Trebalo mu je mnogo vremena da razvije svoje ideje – vreme koje često nije imao. Hteo je da iskoristi maksimum vremena za rad, a minimum za spavanje.

Taj plan je podrazumevao da “razbije” normalno razdoblje noćnog odmora na nekoliko delova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana. Tako je da Vinči spavao 15 minuta na svaka četiri sata.

Kao rezultat, spavao je samo sat i po na dan. Vreme koje je uštedeo na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinči je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osetio umornim.

 

Poznato je da u fiziološkim uslovima, najproduktivnije vreme za rad i kreativnost prati razdoblje sna. To je vreme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vreme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posledica ovakvog odmora.

Godine vežbanja i eksperimentisanja onih koji su pratili da Vinčijev primer, ostavili su portali Bright Side da izabere neke od najefikasnijih varijacija višefaznog sna:

 

Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);

Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);

Spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda);

Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)

Spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).

 

Ipak, treba imati na umu da je svačije telo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga.

Stručnjaci upozoravaju da ako planirate da pređete na ovakav raspored, ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posledične efekte.

Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom razdoblju kada imate puno posla, a ne stalno. San je vrlo dragocen za naš um i telo…

 

Izvor: bizlife.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here