Home Predstavljamo „NEVEN“ – IGRANA TV SERIJA ZA DECU

„NEVEN“ – IGRANA TV SERIJA ZA DECU

4343
0

Replika “Pitam se, pitam se”, koju je upečatljivo izgovarala glumica Olivera Marković ostala je u sećanju mnogih generacija koje su odrastale uz kultnu dečiju seriju “Neven”. Bila je to serija koja je budila dečiju radoznalost i duhovitost.

„Pitam se, pitam se, šta je to tako lako da ga može podići i najmanje dete, a preko sobe ne može prebaciti ni sam Kraljević Marko”, misli Olivera Marković u liku kuVarice, u kultnoj dečijoj televizijskoj seriji „Neven”. Takođe kao ‘koleginica’ kuVarica Dragan Zarić joj odgovara: „To je pero”.

Neven je igrana TV serija za djecu koja se od 1973. godine snimala u produkciji Radio televizije Beograd i emitovala na programu JRT-a. Sadržaj serije je bio po motivima dela znamenitog srpskog pisca za decu Jovana Jovanovića Zmaja čiji je lik tumačio Mića Tomić.

Snimljeno je 26 epizoda. Prvi serijal rađen je u crno-beloj, drugi u kolor tehnici, a režiser je bio Timoti Džon Bajford (1941-2014). U maju 2017. se obeležava 44 godina serije U čast, sada već pokojnog, Timoti Džon Bajforda snimljen je i dokumentarni film “Pitam se! Pitam se! Ko je Džon Bajford?” u produkciji RTS i Studija B. Bajford je britanski režiser, scenarista i glumac koji je dobar deo svoga života proveo u Srbiji. Osim „Nevena“, režirao je i druge serije za decu „Poletarac“ i „Nedeljni zabavnik“.

„O ideji za snimanje serije sam Bajford je jednom prilikom rekao: „U Engleskoj nikada ne bih mogao da napravim ’Neven’. Jednom u Novom Sadu slučajno sam vidio časopis ’Neven’, a slučajno se događaju najlepše stvari. Po povratku kući rekao sam supruzi: ’Od ovoga bih mogao da napravim emisiju’ i tako je i bilo.“ Neke od uspomena iz svog jetinjstva provedenog na farmi u Engleskoj Bajford je ovekovečio u „Nevenu”, a među njima je i urnebesno gađanje jajima.

Pošto su se jaja razbijala o glave glumaca, sklopljen je pakt da dvesta jaja po završetku serijala bude olupano o rediteljevu glavu. Međutim, kao fina čika Jovina deca, glumci su posle svega od toga odustali.

O ovoj godinama popularnoj seriji, jedan od glumaca Dejan Đurović je rekao: „Serija je veoma ozbiljno pripremana. U njoj se vidi sve što je čika Jova Zmaj pisao, a što je Bajford, uz taj engleski, montipajtonovski duh i nemerljivi talenat uspeo da iskoristi i stvori.

Serija “Neven” je snimljena na majuru Vizić, u blizini Novog Sada, u dekoru i kostimima sa kraja 19. veka. Neven je na orginalan i atraktivan televizijski način pročitan popularni časopis za decu, koji je pod istim nazivom, u Novom Sadu uređivao doktor Jovan Jovanović – Čika Jova Zmaj.

Podsećamo stare ljubitelje, a novim gledaocima skrećemo pažnju na neke zanimljive i zabavne rubrike: „Nevenove novosti“, „Čika Jovina pošta“, „Dašto mi dašto-veliko odgonetanje“, „Nemi film“, „Škola života“… Pored Čika Jove, koji je jedina autentična ličnosti i šef parade, rečju u pesmom predstavljaju se i ostale simpatične ličnosti: Dobra Jela, Pura Moca, Nespremna Ana, Mali Jova, Kuvarica i Služavka, Čitač novosti i Voditelj Daštanja, Šandor Vilovski, Deda Ilija, Praktičarka, Nikola Kirić…

Nastupa velika glumačka ekipa, koja se unekoliko menjala posle šeste epizode. Naime Pura Mocu je, na primer, tumačio Predrag – Miki Manojlović, pa zatim Petar Kralj… Uz Miću Tomića, kao čika Jovu, videćemo: Oliveru Marković, Dragana Zarića, Dejana Đurovića, Milana Srdoča, Marinu Koljubajevu, Nedu Arnerić, Miloša Žutića, Boru Stjepanovića, Snežanu Nikšić, Milju Vujanović, Milana Jelića, Milutina Butkovića…

Zgode i nezgode Nevena snimio je Dušan Nedeljković, a muziku je komponovao Vojislav- Bubiša Simić.

Časopis “Neven” je izlazio u Novom Sadu, a Zmaj ga je uređivao do kraja svog života, Današnja urednica časopisa je Jelena Dopuđ..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here