Home Svaštara NEMAČKA TRAŽI DO 30.000 VASPITAČICA SA ISTOKA EVROPE

NEMAČKA TRAŽI DO 30.000 VASPITAČICA SA ISTOKA EVROPE

303
0

Prema zvaničnim podacima, Nemačkoj nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača i vaspitačica, a da bi taj broj nadomestili, Nemci se okreću ka istoku Evrope gde je, kako kažu, ta struka bolje obrazovana.

Podaci koje objavljuje „Dojče Vele“ koji navodi primer jednog privatnog minhenskog vrtića u kom je trenutno troje vaspitača na bolovanju, a zamenu je gotovo nemoguće naći. Svakih par nedelja dolaze novi, a u vrtiću ne radi ni jedna vaspitačica kojoj je materinji jezik nemački.

DW navodi kako takva situacija nije izuzetak u Nemačkoj jer je prošle godine uveden zakon koji roditeljima garantuje mesto u jaslicama i vrtiću, pa su gradovi i opštine otvorili nove vrtiće i sada nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača.

Navedena situacija otvorila je mogućnost zapošljavanja odgajatelja iz članica Evropske unije koji osim što će imati sigurno radno mesto osiguran im je i intenzivan kurs nemačkog jezika kako bi se što bolje adaptirali na rad u Nemačkoj.

„Vaspitači i vaspitačice sa istoka Evrope su po pravilu bolje obrazovani, ali im zato nedostaje praktičnog iskustva“, kazala je za „Dojče Vele“ Silvija Brač koja je otvorila agenciju za posredovanje radne snage u odgojnom sektoru s istoka Evrope.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here