Home Info NEKE ČINJENICE O JANUARU KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

NEKE ČINJENICE O JANUARU KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

90
0
January Vectors by Vecteezy

Januar nije oduvek bio prvi mesec u godini, čak nije ni postojao kao takav sve do kraljevanja drugog od sedam Rimskih kraljeva Nume Pompiliusa (753.-673. pre nove ere).

Godina je do tada imala samo deset meseci, počinjala je u martu (Mars – bog rata), završavala u desetom mesecu (decembar, deset) a najhladnije zimsko razdoblje nije se ni računalo u kalendaru! Neki od nas bi rekli da ovo „neračunanje“ vremena u periodu kada su dani tmurni i hladni kad je vani sivilo a na ulicama „nema ni psa“ zaista ima logike. No iz praktičnih razloga kalendar (računanje vremena) je morao uvažavati zakonitosti nebeske mehanike.

Numa Popmilius uveo je u kalendar dva dodatna meseca; januar i februar. Kako je januar (lat. Ianuarius) dobio naziv po bogu Janusu (bog stvaranja, početka, bog svega) a po nekim izvorima i prema latinskoj reči „ianua“ (vrata, ulaz) što sve simbolizuje početak, ulaz u novo razdoblje, to je bio red da januar postane prvi mesec u godini.

Prvog dana januara započinjala je i Nova godina. Ipak tokom vremena na Evropskom kontinentu početak januara nije se uvek poklapao s početkom godine.

Beli cvetovi visibabe simbol su januara u našim krajevima. Visibaba (Galanthus, dolazi od kombinacije grčkih reči „gála“ (mleko) i „ ánthos“ (cvet) a predstavlja je dvadesetak vrsta iz familije Amaryllidaceae), široko je rasprostranjena u Evropi, bliskom Istoku te zapadnoj Aziji. Simbol januara je i tamno crveni kristal granata.

Za razliku od nekolicine ostalih meseci čije je trajanje tokom istorije variralo januar oduvek ima trideset i jedan dan.

Portugalski moreplovci prvog dana 1502. godine uplovili su Guanabara zaliv i lokaciju nazvali Rio de Ženeiro (Rio de Janiero – Januarska reka, River of January). Rio je danas drugi po veličini grad u Brazilu i jedan od najpoznatijih gradova sveta.

U januaru su rođeni Volfgang Amadeus Mocart (1756) i veliki pisac Edgar A. Po (1809.).

Nacistička hitlerovska vojska doživela je prvi veliki poraz kod Staljingrada (1943.).

Januarske rasprodaje svega i svačega prvi put su zabeležene na prostoru Velike Britanije 1865., danas su one postale rasprostranjeni poslovni (mogli bi reći i kulturološki) običaj bezmalo svugde u svetu.

U prvoj sekundi prvog dana 1999. godine u Evropi je uvedena valuta evro, istina tada još samo kao elektronski zapis ali koji će ubrzo i kao opipljiv novac zameniti većinu nacionalnih valuta zemalja članica EU.

U januaru dani (razdoblje kada je Sunce iznad horizonta) postaju sve duži, iako je na našim prostorima januar, uz februar, najhladniji mesec u godini.

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here