Home Zanimljivosti NEKE ČINJENICE O SVETLOSTI

NEKE ČINJENICE O SVETLOSTI

122
0

KAKO NASTAJE SVETLOST?

Svetlost dolazi od Sunca, ali i iz drugih izvora poput električnih sijalica, požara i baklji.
Nama je najvažnija Sunčeva svetlost, koja je i najzanimljivija.

OD ČEGA JE NAPRAVLJENA SVETLOST?
To nije lako pitanje. Svetlost nema masu i ne smatramo je materijom, a ipak ne bismo mogli da živimo bez nje!
Naučnici kažu da je svetlost oblik energije izgrađen od čestica fotona. Svetlost je jedinstvena po tome što se ponaša i kao čestica i kao talas.

DA LI MOŽEMO BEZ SUNČEVE SVETLOSTI?
Bez Sunca, svet bi bio tamno mesto, bez života. Sunčeva svetlost nam omogućava da vidimo. Takođe, čini Zemlju toplom i neophodna je za fotosintezu, proces koji biljkama na Zemlji omogućuje život i rast. Sunčeva svetlost je izvor energije i vitamina D koji je neophodan ljudima.

KAKO SVETLOST PUTUJE?
Svetlost putuje pravolinijski, u mnoštvu pravih linija zvanih zraci. Svetlosni zraci se ne mogu savijati oko stvari.

SENKE se stvaraju kad je svetlost blokirana od strane objekta. Što je objekt bliže svetlosti, on stvara veću senku.

Kad svetlost padne na neke predmete, odbija se od njih. To znači da svetlost putuje nazad posle udara u objekat. Glatki, sjajni objekti odbijaju više svetlosti.

Zavisno od vrste materije koja dođe u dodir sa svetlošću, svetlost će se ponašati drugačije. Ponekad će svetlost proći direktno kroz materiju, kao kroz vazduh ili vodu, staklo, providnu plastiku. Svetlost ne može da prođe kroz većinu čvrstih objekata kao što su: guma, metal, drvo, kamen…

Svetlost se sastoji od boja. Isak Njutn je primetio da tanki snop sunčeve svetlosti pri prolasku kroz staklenu prizmu (geometrijsko telo) pod uglom, stvara snop vidljivih boja koji uključuje crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu i ljubičastu (dugine boje). Ovo se događa zato što različite boje putujući kroz staklo (i ostale medije), putuju različitim brzinama, prelamaju se pod različitim uglovima i odvajaju jedna od druge.

Svetlost putuje vrlo, vrlo brzo. Brzina svetlosti u vakuumu je oko 300 000 km/s. Svetlost putuje mnogo brže od zvuka. Razmislite o grmljavini oluje. Možete da vidite bljesak munje pre nego što čujete udar grmljavine.

Svetlosti treba 1.255 sekundi da stigne od Zemlje do Meseca.

Vreme potrebno da Sunčeva svetlost stigne do Zemlje je 8 minuta i 18 sekundi.

Sunčeva svetlost može doći do dubine od oko 80 metara u okeanu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here