Home Svet oko nas NEKE ČINJENICE O PUŽEVIMA KOJE SIGURNO NISTE ZNALI

NEKE ČINJENICE O PUŽEVIMA KOJE SIGURNO NISTE ZNALI

1096
0

Puževi su noćna mora za svakog ko ima vrt i većina metoda da se uklone, čak i uz pomoć hemijskih sredstava, često je neefikasna. Naučnici su do zaključka da, ako puža maknete 20-ak metara dalje od vašeg vrta, više se neće vratiti.

MAKSIMALNO OPUŠTENI

Usprkos ‘brzoj traci’ koju imaju na raspolaganju, puževi su među najsporijim životinjama na planeti. Za sat vremena mogu da pređu 45 metara, odnosno 1.3 centimetra u sekundi.

PUŽEVA SLUZ SE JEDE
Da, dobro ste pročitali, slinavi trag puža može se i jesti, a najnovija istraživanja kažu da se sluz može koristiti za lečenje čira na želucu.

NJUH KAO VID
Puževi su skoro potpuno slepi a ni ne čuju dobro. Ali, zato imaju izvanredan njuh. Hranu mogu namirisati na nekoliko metara, što je za životinju njihove veličine, prilično velika udaljenost.

PUŽ IMA JAAAKO PUNO ZUBA
Na prvi pogled sigurno vam tako ne izgleda, ali puževi stvarno imaju zube. U stvari, vrtni puž ima čak 14.000 zuba!

LABRADORI – NOVI NEPRIJATELJ
Gigantski afrički puževi postali su veliki problem na Floridi, a otkriveno je kako su za njihovo detektiranje izvrsni labradori. U akciji istrebljenja uhvaćeno je čak 128 hiljada puževa. Na Floridi kažu kako će ‘četveronožnu’ tehnologiju vrlo brzo uvesti u program za uništavanje puževa.

DA LI SU OTROVNI?
Morske vrste puževa mogu biti otrovne ali većina onih koji žive na kopnu ipak nisu. Ako vam je slučajno slabo nakon što ste pojeli puža, to je zato što sigurno nije dobro pripremljen a ne zato što je otrovan. Morski stožasti puž je jedno od najotrovnijih stvorenja na svetu a samo jedan ubod može biti smtrtonosan. I za čoveka.

 

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here