Home Svet oko nas NEKE ČINJENICE O KRAVAMA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI…

NEKE ČINJENICE O KRAVAMA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI…

506
0

Krave su lepe, krotke, plemenite, ali i više nego korisne. O njima znamo malo – da su mirne i pitome, pomalo lenje, da daju mleko, zahvaljujući kome je većina nas izrasla u velike dečake i devojčice. Kako biste im se odužili za sve to, potrudite se da zapamtite bar neku od ovih neverovatnih, malo poznatih istina o kravama.

Domaće krave potiču od divljih volova koji su pripitomljeni na jugoistoku Turske pre 10.500 godina.

Kada su naučnici dešifrovali gene krava, zaključili su da one imaju 22.000 gena, a 80% njih poklapa se sa onima koje ima čovek.

Krave provode od 10 do 12 sati u ležećem položaju.

Prosečno vreme spavanja krava je četiri sata, a za razliku od konja one ne spavaju stojeći.

Kada krava vari hranu rezultat je proizvodnja velike količine metana, po nekim istraživanjima 250 do 500 litara gasa na dan.

Za četiri litre mleka vime morate stisnuti bar 350 puta.

Kada pasu ili se odmaraju krave uvek zauzimaju isti položaj: sever-jug, pokazala je nemačka studija. Zašto to rade, ne zna se, ali od danas i krava može da vam zameni kompas.

Krave imaju akcenat. Naučnici su zaključili da krave koje žive na različitim krajevima sveta različito „muču“. Zvuke koje proizvode krave iz jednog krda istraživači su uporedili sa slengom vršnjačkih grupa.

Hindu nacije veruju da su krave svete životinje i da ih treba štititi i klanjati im se. Najtvrdokorniji vernici žive u centralnoj Indiji, gde se svako ko ubije kravu kažnjava smrtnom kaznom ili sa sedam godina robije.

Krave ne vide crvenu boju, što je čudno zbog njihove sličnosti sa bikovima koje matadori pomoću ove boje posebno privlače.

Najskuplja krava na svetu košta 1.2 miliona dolara. Živi u Velikoj Britaniji i zove se Misi.

SKAČU OD SREĆE
Kada su krave srećne, one trče naokolo i skaču u vis vidno uzbuđene. Postoji mnoštvo čudesnih fotografija i video zapisa krava koje ovo rade pošto su puštene na sveže, zelene pašnjake nakon boravka u zatvorenom prostoru neki duži vremenski period.

POSTAJU UZBUĐENE ONDA KADA REŠAVAJU PROBLEME
Krave su kritički nastrojeni mislioci i u stanju su da rešavaju prilično složene probleme. Istraživači koji su sprovodili eksperimente u kojima su proučavali njihove sposobnosti za rešavanje problema su zapazili specifičan „skok“ u broju otkucaja srca onda kada su krave bile uspešne u prevazilaženju postavljenih izazova. One u ovom pogledu nisu mnogo drugačije od nas.

PAMTE LICA NA DUŽE VREMENSKE PERIODE
Krave imaju sjajno pamćenje i zbog svoje društvene prirode one su izuzetno dobre u pamćenju i prepoznavanju lica. Postoje brojni zabeleženi slučajevi u kojima krave pritrčavaju da pozdrave posetioce koje nisu videle šest ili više meseci, a ipak krava uspeva da prepozna određenog posetioca i dolazi kako bi je on mazio.

NEGUJU SVOJE MLADUNCE I DO 3 GODINE
Kada im se dozvoli, zna se da krave podižu svoju telad i po tri godine. Odlikuju ih izuzetno snažne majčinske veze sa teletom i takođe su i odlični roditelji svojim mladima, a različiti članovi stada vrlo često imaju posebne uloge u negovanju mladih onda kada za to postoji potreba.

PATE ZA SVOJIM VOLJENIMA
Nimalo nije neuobičajeno da krave pokazuju vrlo očigledne znake žalosti za voljenima onda kada su oni odvojeni od njih. Kada se tele odvoji od majke, ona će „vriskati“ i plakati satima i svoja uobičajena ponašanja neće pokazivati još dugo vremena posle toga. Zna se da su čak u stanju i da pešače kilometrima i kilometrima po pašnjacima kako bi pronašle svoju telad i da svo to vreme pokazuju vidljive znake stresa, besa i tuge.
Krave se međusobno vezuju kada provedu više vremena zajedno, dokazano je nedavno. Naime, ako se krave-drugarice razdvoje nakon nekog vremena one pate i osećaju fizički bol.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here