Home Poznati НЕЋЕТЕ МИ ВЕРОВАТИ, ПОЗНАВАО САМ БРАНКА ЋОПИЋА

НЕЋЕТЕ МИ ВЕРОВАТИ, ПОЗНАВАО САМ БРАНКА ЋОПИЋА

98
0

Сећање Драгана Лукића на његовог старијег колегу и сабрата по перу Бранка Ћопића, први пут објављено је у књизи „Моји савременици“ 2000. године

Драган Лукић, песник за децу и аутор преко стотину књига, преминуо је 1. јануара 2006. године. Тачно 91 годину раније, 1. јануара 1915, рођен је његов старији колега и сабрат по перу, велики Бранко Ћопић. Преносимо сећање о Ћопићу, које је Лукић објавио у књизи „Моји савременици“ 2000. године.

Познавао сам Бранка Ћопића, био сам му у кући, био сам му у књигама, причали смо и смејали се заједно, држао сам у руци његову руку која је много тога написала. Бранко је био отворен човек. Човек без зидова, без ограда око себе. Сав напољу. Усред живота. А опет, сав у својим књигама, заједно са свима онима које је у животу срео.

Чаробњак смеха, смехословац, смехотрес, смехмајстор, смехаџија, смехоловац. Ћопићеве животне бајке су његова најтоплија лирика. Он је као некакав добри дух сваке куће.

Ћопић се читајући слуша. Његове књиге су носачи звука. Говор, причање, то је одлика његове литературе. Причањем заводи слушаоце, извлачи их из свакодневице и одводи у неке друге светове који, ипак, нису изгубили везу са реалношћу. Бранко враћа људе природи. Његове приче извиру из старих огњишта и загревају људску душу која мрзне у ледарама од бетона. Добричина Бране. Браниша.              Грмечлија: грмеч и мече и лија. Велики као Грмеч, нежан као мече и лукав као лија. Грмечлија. Географија његовог родног места и завичаја прешла је у његове књиге као у земљопис. Он је земљописац родног краја.

Књиге Бранка Ћопића прогласиле су Грмеч планину за планину света, са највишим – Ћопићевим врхом. А његов Грмечлија је човек света. Бранков Мачак Тоша са речице Јапре познат је колико и Мачак у чизмама, као филмска звезда Мачак Феликс, као Том са малог екрана. Бранко је, на први поглед, одмах, био друг, пријатељ и први сусед. Његова непосредност у књигама је потпуна. Извире из народа и увире у народ. Прича као што гуслар пева. Ненадано, отпутовао је на далеке путе.

Драган Лукић

https://www.kulturiste-portal.com/necete-mi-verovati,-poznavao-sam-branka-copica

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here