Home Poznati NAVRŠAVA SE 70 GODINA OTKAKO JE IZAŠAO CRTANI FILM PETAR PAN

NAVRŠAVA SE 70 GODINA OTKAKO JE IZAŠAO CRTANI FILM PETAR PAN

35
0
YOUTUBE SCREENSHOT

J.R.R. Tolkin je bio obožavatelj Petra Pana. Nedođija i Izgubljeni dečaci su imali uticaj na Srednju zemlju. Sam Petar Pan je posebno uticao na vilenjake.

Lik Petra Pana prvi put se pojavljuje 1902. godine u delu pod nazivom „Mala bela ptica“ škotskog pisca i dramaturga Džejmsa Metjua Barija. Priču je posvetio petorici sinova svojih prijatelja Artura i Silvije Levelin Dejvis. Volt Dizni je u školskoj predstavio glumio Petra Pana. Film je adaptiran prema Barijevom delu „Petar i Vendi“ iz 1911.godine.

Film je 1953. postigao skroman uspeh, sam Volt Dizni je bio nezadovoljan gotovim proizvodom, osećajući da je lik Petra Pana hladan i neprijatan. Međutim, književni kritičari hvalili su film da je uspešan, jer su insistirali na tome da je Petar prvobitno napisan kao bezdušni sociopata dok je u crtanom samo nestašan i neustrašiv.

Inače priča koja se krije iza pisca Petra Pana je jedna od najhumanijih priča. Naime 1929. godine pisac Džejms Metju Bari prepisao je sva autorska prava za Petra Pana dečijoj bolnici u ulici Ormond u Londonu.

O uspehu dela ne treba puno trošiti reči, a to su najbolje osetila mnogobrojna deca koja su se uspešno izlečila i ona koja se leče tamo. Osamdesetih deca su mu se odužila tako što su napravila ogroman mural unutar bolnice na kome piše prva rečenice iz knjige „Sva deca, osim jednog deteta, rastu.“ Pored toga ispred bolnice stoji statua Petra Pana i jedna soba se zove „Kapetan Kuka“. To je sada najveća dečija bolnica u Londonu za operacije srca i jedan od najvećih svetskih centara za transplantaciju srca.

Moguće je i dvosmisleno značenje prve rečenice u knjizi jer Bari je bio izrazito niskog rasta, bio je oženjen ali nije imao decu zbog toga je posvetio knjige deci prijatelja. Vremenom crtani je postao jedan od najuspešnijih u istoriji.

Pre dve godine hteli su da zabrane Petra Pana, sklonili su ga sa Diznijevih platformi jer navodno ismeva domorodačku kulturu, jer Indijance prikazuje kao ljude koji „pričaju nerazumljivim jezikom“ i naziva ih „crvenokošci“.

Petar bi verovatno na to rekao: „Nemoj da odrasteš, to je zamka“.

https://www.facebook.com/radioaktivni.komarac

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here