Home Svaštara NAUČNICI DOKAZALI ŠTA POMAŽE DECI DA BOLJE SPAVAJU

NAUČNICI DOKAZALI ŠTA POMAŽE DECI DA BOLJE SPAVAJU

320
0

Problemi sa spavanjem čest su problem i mogu imati velike posledice na dete uključujući i utIcaj na ponašanje preko dana i sposobnost učenja te negativni utIcaj na porodični život. Donosimo neke savete koji će pomoći deci da kvalitetnije spavaju

Ako imaš problema s time da uspavaš dete, nisi jedina. Procenjuje se da oko 70 posto dece ima probleme sa spavanjem barem jednu noć u nedelji, a oko 30 posto ima ozbiljnijih i češćih problema.

Spava li tvoje dete dovoljno?

Dr. Skot Burges, stručnjak za spavanje, osmislio je tablicu za spavanje kao vodič za roditelje kako bi znali da li spava njihovo dete dovoljno. Samo jedan sat manje sna par noći u nedelji može uveliko uticati na ponašanje deteta i sposobnost učenja.

TABLICA SPAVANJA

4 do 12 meseci: 12 do 16 sati sna (uključujući i popodnevna dremanja)

1 do 2 godine: 11 do 14 sati sna (uključujući i popodnevna dremanja)

3 do 5 godina: 10 do 13 sati sna (uključujući i popodnevna dremanja)

6 do 12 godina: 9 do 12 sati sna

13 do 17 godina: 8 do 10 sati sna

10 NAUČNO DOKAZANIH NAČINA KOJI ĆE POBOLJŠATI SAN DETETA:

  1. Drži se rasporeda spavanja i dremanja. Vreme za spavanje treba prilagoditi uzratu deteta, ali svakako ne sme biti prekasno. Kasno vreme za spavanje, posebno nakon 22 sata, doprinosi nekvalitetnom snu.
  2. Imaj strukturiranu rutinu koja vodi k spavanju, uključujući opuštanje i umirujuće aktivnosti poput tople kupke, pričanje priče za laku noć, uspavanke, zagrljaje i maženje i pozdravljanje za laku noć.
  3. Deca bi trebala imati udobno i poznato mesto za spavanje koje je tamno, rashlađeno i bez stvari koje odvlače pažnju. Njihove dečije sobe pretežno bi trebale da služe za spavanje. Pokušaj da izbegavaš da upotrebljavaš spavaću sobu kao mesto gde dete provodi vreme ‘u kazni’, zbog toga jer bi moglo da se emocionalno loše oseća u tom prostoru.
  4. Dopusti deci da se sami smeste i zaspe, inače će postati zavisni od prisutnosti roditelja i neće moći zaspati bez njih. Ovo im takođe pomaže kada se probude tokom noći.
  5. Izbjegavaj da deliš s decom krevet. Zapamti da, iako ne izgleda uvek tako, deca imaju kvalitetniji san ako spavaju u svom krevetu.
  6. Izbjegavaj korišćenje elektronskih uređaja (mobilni, televizija, kompjuter, tableti) najmanje sat vremena pre odlaska u krevet. Uz to, ako tvoje dete ima problema sa spavanjem, pobrini se da poslednji sadržaj koji dete gleda na televiziji ili na drugom uređaju nije previše stimulirajući jer će to isto tako uticati na kvalitet sna.
  7. Pripazi na ishranu deteta. Deca ne smeju da idu u krevet gladna i trebaju da imaju raznovrsnu i zdravu ishranu. Mnoga istraživanja su dokazala kako brza hrana doprinosi lošem spavanju. Raniji obroci povezani su s boljim spavanjem i deca bi trebala da izbegavaju velike obroke neposredno pre odlaska u krevet. Takođe, pobrini se da dete ne konzumira kofein kojeg ima u gaziranom piću.
  8. Dokazano je da vežbanje tokom dana pomaže boljem i kvalitetnijem snu kod dece ali izbegavaj preveliku fizičku aktivnost barem 1-4 sata pje odlaska u krevet.
  9. Okruženje kod kuće može imati veliki uticaj na dečiji san. Nestrukturirani uslovi života ili sukobi u porodici takođe utiču na spavanje. Naravno, život nije jednostavan i sve porodice imaju povremene konflikte, a kad se pojave, važan je način na koji se bavite njima i kako ih rešavate.
  10. Deca bolje spavaju kada roditelji imaju autoritativni, dosledni, ali topli i nežni roditeljski stil i kada su njihove potrebe zadovoljene tokom dana.

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/znanstvenici-dokazali-sto-djeci-pomaze-da-bolje-spavaju-8877

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here