Home Info NASTAVNICA BOJANA MOLNAR IZ ZRENJANINA DOBILA PRIZNANJE “NAJBOLJI EDUKATOR SRBIJE”

NASTAVNICA BOJANA MOLNAR IZ ZRENJANINA DOBILA PRIZNANJE “NAJBOLJI EDUKATOR SRBIJE”

82
0

Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” proglasilo je osmu generaciju najboljih edukatora Srbije. To su učitelji i nastavnici koji se svakodnevno ističu u svom radu, koji su inovativni, proaktivni, kreativni, pozitivni, pravedni i spremni na celoživotno učenje. Među šestoro dobitnika priznanja “Najbolji edukator Srbije” je i Bojana Molnar, nastavnica biologije u Osnovnoj školi “2. oktobar” u Zrenjaninu.

U biografiji Bojane Molnar, zbog koje je ponela ovo ugledno priznanje, piše da se u školi trudi da učenici što više saznaju na samom času i da ih nauči da samostalno uče i istražuju. Organizuje interno školsko takmičenje “Pitanje nedelje” koje ima za cilj da đaci, tragajući za tačnim odgovorima, nauče da koriste relevantne izvore znanja na internetu.

Veruje da je rad na terenu, u prirodi, najbolji način da deca upoznaju i zavole prirodu i biologiju.

Više godina osmišljava i realizuje projekte sa kolegama iz organizacije “Zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka”. Više godina bila je koorganizatorka i voditeljka aktivnosti na kampu “Letnja škola prirode Palić”, gde su učenici multidisciplinarnim pristupom proučavali prirodu i prirodne pojave.

Recenzentkinja je udžbenika iz biologije i koautorka Radne sveske iz biologije za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole (BIGZ školstvo). Autorka je stone igre “Stranci među nama” kroz koju učenici saznaju na koji način invazivne vrste potiskuju autohtone. Instruktorka je “Aktivne nastave” i stekla je zvanje pedagoškog savetnika.

– Priznanje najbolji edukator ima za mene posebno značenje, jer su mi ga dodelile moje kolege, dobitnici ovog priznanja iz prethodnih godina. Najveći broj učitelja, nastavnika, profesora, radi svoj posao savesno i odgovorno, a mislim da je priznanje stiglo zbog mog angažovanja van nastave. A toga je zaista bilo mnogo. Puno sam sa đacima na terenu, radimo zajedničke projekte, učestvujem u radu letnjih škola, učestvujemo u “Noći istraživača”. Rekla bih da je to priznanje za nas koji ne možemo da odolimo vannastavnim aktivnostima – kaže za portal zrenjaninski.com Bojana Molnar.

Ona ističe da su za angažman van nastave zaslužni i đaci.

– Čim završimo jedan projekat, pitaju kad ćemo da radimo sledeći. Na početku školske godine prvo pitanje im je šta ćemo ove godine raditi. U tim aktivnostima posebno insistiram na samostalnom radu svakog đaka i na tome da završnu prezentaciju urade sami. To je važno za jačanje njihovog samopouzdanja i vežbanja da sebe predstave – naglašava naša sagovornica.

Bojana Molnar u prosveti je blizu tri decenije. Na pitanje ima li razlike između vremena kada je počinjala i ovoga sada, odgovara:

– Ima velike razlike. Za skoro tri decenije morali su da se menjaju nastavnici i metode. Deca su uvek ista. I danas imate decu koja jako vole školu i koju sve interesuje. One druge morate da zainteresujete. Danas deci pažnja traje kraće jer su zatrpani sadržajima sa elektronskih uređaja. Zadatak nastavnika je da ih zainteresuje za gradivo. Ako to uspe, ne postoji telefon ili računar koji će im odvući pažnju – smatra Bojana Molnar, jedna od šest najboljih edukatora Srbije.

https://www.zrenjaninski.com/drustvo/nastavnica-bojana-molnar-dobila-priznanje-najbolji-edukator-srbije/?fbclid=IwAR11FNMsq2XTBUTU0_b9cfwZoISjQc2vCYQrhysaiEZsCMHUTPYR1SUZrVA

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here