Home Некатегоризовано NAJZANIMLJIVIJI MUZEJI IGRAČAKA NA SVETU

NAJZANIMLJIVIJI MUZEJI IGRAČAKA NA SVETU

361
0

Njima smo se svi igrali i to su bili najdraži pokloni koje smo dobijali za rođendan. Igračke postoje u svakoj kulturi i spadaju među najstarije artefakte. One su bile inspiracije mnogim delima u književnosti, filmu, slikarstvu i muzici. Dovoljno je setiti se „Pinokia“, „Krcka Oraščića“, crtaća „Priče o igračkama“ i filma „Transformersi“ da se uvidi koliko su igračke uticale na naš razvoj i odrastanje, a da ne govorimo o satima i satima koje smo kao deca proveli igrajući se igračkama.

Muzeji igračaka širom sveta čuvaju sećanje na te bezbrižne trenutke detinjstva, ali i na možda već zaboravljene igračke. Oni svima pokazuju istoriju, proizvodnju i načine korišćenja starih, antikvarnih igračaka. U muzejima igračaka može se pronaći svašta – od primitivnih igračaka pa do tehnoloških i modernih izuma, raznoraznih lutki, društvenih igara, auta, edukativnih igračaka, slagalica.

Sledi lista najlepših muzeja igračaka na svetu, a ako se nekad nađete u njihovoj blizini, svratite i vratite se u neka drugačija vremena.

  1. MUZEJ IGRAČAKA U SERGIJEVOM POSADU

Glavna atrakcija ovog muzeja su – babuške. Upravo je koncept babuški stvoren u Sergijevom Posadu, a ovaj grad je dugo važio za glavnog ruskog proizvođača igračaka. Iako se danas o babuškama misli kao o suvenirima, one su nastale kao igračke za najmlađe. Babuške pomažu deci da razviju svoje veštine.

Muzej igračaka u Sergijevom Posadu pokazuje razvoj babuški, od prvih primeraka pa do masovne proizvodnje. Prva babuška ikada napravljena nalazi se upravo ovde. Prema legendi, sedam japanskih drvenih lutki koje predstavljaju sedam bogova sreća inspirisale su umetnika Sergeja Maljutina i drvodelju Vasilija Zvjozdočkina da osmisle koncept babuški i njega sprovedu u delo. Ostalo je istorija – stvorena je jedna od najpopularnijih igrački na svetu koju mi zovemo babuška (baba) iako je njen pravi naziv matrjoška (majka).

Zanimljivo je da se moderne edukativne igračke prave na osnovu babuški, odnosno po principu sklapanja i slaganja.

  1. MUZEJ DETINJSTVA U EDINBURGU

Ovaj zanimljivi muzej u Škotskoj bio je prvi na svetu koji se specijalizovao prvenstveno za istoriju igračaka. Kolekcija u muzeju obuhvata igračke iz perioda od XVIII do XXI veka, ali i ostale bitne predmete odrastanja, poput dečijih knjiga i dečije odeće, kao i odgovarajuće fotografije iz tog perioda.

Muzej je zapravo osmislio Škotlanđanin Patrik Marikoji je bio strastveni kolekcionar igračaka i predmeta iz detinjstva i član edinburškog gradskog veća. Ovaj objekat godišnje poseti 250.000 ljudi, a ulaz je besplatan.

  1. NACIONALNI MUZEJ IGRAČAKA I MINIJATURA U KANZASU

Nalazi se u okviru kampusa Univerziteta Misuri, u ogromnoj građevini sa 38 soba i više od 33.000 kvadratnih metara. U kolekciji muzeja nalazi se oko 300.000 predmeta, a godišnje ih vidi oko 25.000 ljudi. Ovaj muzej igračaka ima tematske kolekcije, pa je tako vrlo popularna ona posvećena „Čarobnjaku iz Oza“, odnosno igračkama koje su u vezi sa ovim filmom (i knjigom).

Eksponati koji su izloženi zapravo su iz kolekcija Mari Haris Frensis i Barbare Maršal. Njih dve su bile dugogodišnje prijateljice i kolekcionarke igračaka i minijatura.

  1. MUZEJ IGRAČAKA U NIRNBERGU

Nirnberg je nekada važio za grad igračaka. Naime, u doba industrijkse revolucije u Nirnbergu je bilo mnogo fabrika igračaka. U skladu sa tim, ovaj muzej je jedan od najpoznatijih muzeja ovog tipa na svetu. U njemu se predstavljene igračke (oko 90.000 njih) od antičkog doba, pa sve do danas. Lidija Bajer, zajedno sa svojim suprugom Polom, gradila je ogromnu kolekciju igračaka od kojih su se mnoge našle upravo u ovom muzeju. Zato je i prvobitno bio nazvan Muzej Lidije Bajer.

Iako se u muzeju u Nirnbergu nalaze i igračke iz antičkog doba, uglavnom su predstavljene one iz poslednjih 200 godina. Na prvom spratu nalaze se drvene igračke, na drugom spratu lutke i sve u vezi sa njima (kućice, garderobe, dodatnih figura). Pored lutaka, na drugom spratu su i optičke igračke poput tzv. čarobnih lampi i stereoskopa. Na trećem spratu izložene su igračke-vozila, odnosno vozovi, auta i motora.

Na poslednjem spratu izložene su igračke koje su se prozvodile od 1945. godine, a koje su nama možda i najpoznatije. Na primer, tu se mogu videti barbike i lego kocke u raznim kombinacijama i pakovanjima.

  1. POLOKOV MUZEJ IGRAČAKA

Ovo je najmanji muzej na ovoj listi, a ujedno je i prodavnica igračaka. Nalazi se u Londonu. U muzeju su predstavljene pozorišne lutke igračke iz viktorijanskog doba, a pored njih tu su i knjige, muzičke kutije i ostale igračke iz tog doba. Nosi naziv Bendžamina Poloka koji je krajem XIX i početkom XX veka izrađivao opremu za pozorišta lutaka.

Usled razvoja tehnologije lutkarska pozorišta su već krenula da se gase i da gube na popularnosti, ali Polok je predano radio i borio se za njihov opstanak. Muzej koji nosi njegovo ime govori i o tome, između ostalog.

  1. INTERNACIONALNI MUZEJ IGRAČAKA „ŠANKAR“

„Šankar“ muzej nalazi se u Delhiju, u Indiji. Osnovao ga je K. Šankar Pilaj, karikaturista koji se smatra indijskim pionirom u toj oblasti. U jednom trenutku svoje karijere okrenuo se deci i stvaralaštvu koje se obraća njima, pa je osnovao izdavačku kuću „Children’s Book Trust“ specijalizovanu za dečija izdanja i muzej igračaka.

Ideja da osnuje ovaj muzej pala mu je na pamet kad je od mađarskog diplomate dobio na poklon tradicionalnu lutku. U muzeju se danas nalaze igračke iz svih krajeva sveta uz kratka objašnjenja. Kolekcija igračaka je podeljena na one iz Evrope, Amerike, Australije, Novog Zelanda, azijskih zemalja, Afrike, i naravno, Indije.

  1. INTERNACIONALNI MUZEJ HOBIJA I IGRAČAKA U HONG KONGU

Kolekcija igračaka ovog muzeja usmerena je na popularnu kulturu i igračke koje su poznate širom sveta, poput akcionih figurica, likova iz crtanih filmova, igračke koje su u vezi sa žanrom naučne fantastike i anime, dečije modele raketa, itd.

https://kultivisise.rs/najzanimljiviji-muzeji-igracaka-na-svetu/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here