Home Zanimljivosti NAJVIŠI, NAJVEĆI I NAJMANJI CVET NA SVETU…

NAJVIŠI, NAJVEĆI I NAJMANJI CVET NA SVETU…

1418
0

Sve vrste cveća su nekada bile divlje. Baštensko cveće se vekovima gajilo da bi se razlikovalo od svojih divljih predaka.

Mnoge biljke u prašumama imaju krupne, upadljive cvetove koji u mraku privlače ptice i insekte. Cvetovi koje oprašuju ptice obično su crveni a oni koje oprašuju noćni leptiri su beli ili ružičasti, dok dnevne insekte privlače žuti ili narandžasti cvetovi.

Neki cvetovi su muški. Neki su ženski. „Savršeni cvetovi“ kao što se sreću kod trešnjinog i javorovog drveta imaju i muške i ženske delove.

Plodnice maslačka, stvaraju plodno seme koje ne mora da se oprašuje, zbog čega se biljka brzo širi po okolini.

Mnogi cvetovi imaju šare koje privlače medonosne pčele. Mi ih ne možemo primetiti jer se vide samo pod ultraljubičastim svetlom.

Najviši cvet na svetu je 2,5 metra visoki titan arum koji raste u tropskim džunglama Sumatre. Tutan arum ima specifičan oblik koji mu omogućava da pomoću komore smeštene na dnu hvata muve.

Najveći cvet na svetu je reflezija, koja raste u džunglama Bornea i Sumatre. Široka je jedan metar i teška oko 11 kilograma. Reflezija je parazit i nema listove, koren, niti stabljiku.

I reflezija i titan arum mirišu na trulo meso kako bi privukli insekte koji ih oprašuju.

Najmanji cvet na svetu je australijska sočivica. Rač je o plutajućoj vodenoj biljci čiji je prečnik manji od 0,6 mm. Jasno se može videti samo pomoću lupe.

Dve australijske orhideje cvetaju pod zemljom. Niko ne zna kako se oprašuju.

Cvetovi strvosmrada ne samo da mirišu kao trulo meso da bi privukli insekte koji ih oprašuju, već tako i izgledaju (ružičasto-braonkaste boje i smežurani).

Kozlac miriše kao kravlja balega i privlači muve koje raznose polen.

Pčelinja orhideja ima usnu u obliku ženke pčele kojom želi da privuče mužjake da bi ih oprašili.

Najveće jezero u Meksiku, Čapala, nekada je zagušeno vodenim zumbulima.

Holandija je 1995. godine proizvela 60% ukupne količine rezanog cveća na svetu.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here