Home Zanimljivosti NAJVEĆI GRAD NA SVETU – UPOLA MANJI OD SRBIJE, A IMA OSAM...

NAJVEĆI GRAD NA SVETU – UPOLA MANJI OD SRBIJE, A IMA OSAM PUTA VIŠE STANOVNIKA OD NAŠE ZEMLJE

356
0

Kineski megalopolis DELTA BISERNE REKE ima 55 miliona stanovnika, sastoji se od devet gradova, pokriva površinu od 7.000 kilometara kvadratnih, a prema izveštaju Svetske banke postao je i najveća urbana teritorija na svetu.

Ono što je interesantno, ovaj kineski melagolopolis iako je dva puta manji od Srbije ima čak 48 miliona stanovnika više od naše zemlje.

KAKO JE DOŠLO DO IDEJE ZA OVAKVIM GRADOM

Na jugoistoku Kine, na području ušća Biserne reke 1973. godine nije postojalo apsolutno ništa, a sve počinje postepenim razvojem ruralnog područja s poljoprivredom kao glavnom granom.

Urbanizacija je počela ranih devedesetih godina, kada su se velike kompanije doselile i počele da otvaraju fabrike, da bi danas ovaj grad postao dom za više ljudi nego što imaju Kanada, Argentina, Australija.

Kineska vlada je 2008. otkrila svoj plan da svih devet gradova od kojih se sastoji Delta Biserne reke spoji u jedno područje. Tada je rečeno da će obuhvatiti gradove Guangdžu, Šendžen, Fošan, Donguan, Džongšan, Džuhaj, Đijangmen, Huidžu i Džaoking.

Od tog trenutka krenulo se sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata, a sve u cilju spajanja putne, energetske, telekomunikacijske i vodoprivredne mreže tih devet gradova. Danas je ovih devet gradova toliko spojeno da se smatraju jednom gradskom celinom, ondosno jednim džinovskim megalopolisom.

Takođe, najavljeno je da do 2030. Vlada Kine planira da u to područje uložiti 322 milijarde američkih dolara, a očekuje se da će broj stanovnika do 2030. narasti na 80 miliona.

https://www.srbijadanas.com/vesti/svet/delta-biserne-reke-2017-11-20

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here