Home Svaštara NAJVAŽNIJI RAZLOG ZBOG KOJEG TREBATE ČEŠĆE POZVATI MAMU I BAKU NA RUČAK

NAJVAŽNIJI RAZLOG ZBOG KOJEG TREBATE ČEŠĆE POZVATI MAMU I BAKU NA RUČAK

139
0

Usamljenost može imati negativni utjecaj na naše zdravlje. Potvrdila je to i nova studija sprovedena nad čak 1.600 ispitanika trećeg životnog doba

Želite da vaši roditelji žive duže, družite se s njima češće. Zaključak je to istraživača sa univerziteta Kalifornija u San Franciscu, koji su otkrili da usamljenost igra veliku ulogu u nazadovanju kvaliteta života koje se povezuje uz starije doba.

U njihovu studiju je bilo uključeno 1.600 osoba s prosekom od 71 godinu koja je trajala šest godina. U tom periodu umrlo je 23 posto ispitanika koji su žijeli sami, i tek 14 posto onih koji su imali odgovarajuće društvo.

Potreba da budemo okruženi osobama koje nas znaju, poštuju, vole i donose nam zadovoljstvo nikada ne jenjava, kaže Barbara Moskovitc, socijalna radnica iz bolnice „Massachusetts General“.

Iz istog razloga potrebno je održavati odnose sa starijim osobama, kako u porodici, ali i podsticati međusobna druženja u zajednici.

Stariji ljudi su tolerantniji u prijateljskim odnosima kada je su u pitanju karakterne nesavršenosti i neslaganja. Više čak nego mladi ljudi, otkrila je profesorica Rozmari Blajzner s „Virginia Techa“.

Pitate se što je tome razlog? Osobe trećeg životnog doai donose mnogo iskustva u svoja prijateljstva. Oni znaju za što se isplati boriti, i šta nije vredno svađe.

Ova studija objašnjava i zbog čega osobe trećeg životnog doba napreduju kada počnu živeti u staračkim domovima, gde im se pruža više šanse za druženje s osobama svojih godina.

Za početak, zašto ne biste mamu ili baku danas pozvali na večeru?

https://zadovoljna.dnevnik.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here