Home Zanimljivosti Najdugovečniji čovek u istoriji živi u Indoneziji i ima 145 godina

Najdugovečniji čovek u istoriji živi u Indoneziji i ima 145 godina

262
0

Mbah Goto kaže da ima dokaz da je rođen u decembru 1870. što ga čini najstarijim živim čovekom na svetu.

Najdugovečniji čovek u istoriji čovečanstva verovatno je Indonežanin koji se za smrt priprema još od 1992. Goto je čak naručio i nadgrobni spomenik, ali je živ i posle 24 godine. Nadživeo je svih 10 braće i sestara, četiri supruge i svu svoju decu.

Iako mu verovatno mnogi zavide na dugovečnosti, Goto kaže da je smrt sve što sada priželjkuje. U poslednja tri meseca drugi su morali da ga hrane i kupaju, a njegovo zdravstveno stanje rapidno je pogoršano.
Njegove godine potvrdila je i matična služba Indonezije u kojoj su pronađeni dokumenti da je Goto rođen 31. decembra 1870.

Ako se ispostavi da je to tačno, Goto će biti upisan u knjige rekorda kao najdugovečniji čovek u zabeleženoj istoriji, što je titula koju je dosad držala Francuskinja Žana Kalman, koja je imala 122 godine u trenutku smrti.
S druge strane, ako ne budu pronađeni i drugi nezavisni dokazi, Goto neće biti upisan u knjige rekorda.

Mnogi ljudi su dosad tvrdili da su oborili rekord Žane Kalman, uključujući i Nigerijca Džejmsa Olofintujia koji tvrdi da ima 171 godinu i Dakaba Ebu iz Etiopije koji smatra da ima 163 godine, ali nemaju dokumenta da to i dokažu.
Goto, koji živi na ostrvu Java, provodi vreme slušajući radio, pošto više ne vidi dovoljno dobro da bi gledao televiziju.
Upitan za tajnu dugovečnosti, jednostavno je odgovorio: “Recept je strpljenje”.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here