Home Svaštara NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE USPORAVAJU RAZVOJ DEČIJE INTELIGENCIJE

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE USPORAVAJU RAZVOJ DEČIJE INTELIGENCIJE

662
0

Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečije inteligencije objašnjava zašto ne trebamo zabranjivati deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose i kakve veze s inteligencijom imaju dečija kolica i kašice

 

„Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal koji treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji“, ističe dr. Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope, uključujući i neke vrtiće u Hrvatskoj. Lekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a, te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije.

Kojim čestim greškama roditelji mogu da negativno utiču na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu, u organizaciji izdavačke kuće Harfa:

  1. ROZA SOBA

Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, rozih ili plavih enterijera, u dečiju sobu trebalo bi bar u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će stvoriti kontrast, poručuje dr. Rajović.

  1. SPREČAVANJE IGRE NA PODU

Dok dete puže, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. No faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

  1. ZABRANA SKAKANJA PO KREVETU

Neuroni koji ne rade, umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomiče težište tela u levo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. „Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite da podstaknte razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno djete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati“, poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, deluje i vrtnja oko svoje ose, nakon koje deca ponekad i padnu.

  1. VOŽNJA U KOLICIMA UMESTO HODANJA

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koja danas ima već oko 70 posto dece. Svakako bi deca trebala što više da hodaju, a idealno je, kad za to postoje uvslovi, da hodaju bosa.

  1. PREDUGO MIKSANJE HRANE

Sa žvakanjem dete počinje u uzrastu od šest meseci, a do godine i po dana trebalo bi svakako prieći s kašica na čvsttu hranu. Važno je da žvače, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr. Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

No čak i ako je bilo grešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još uvijek kroz različite vežbe i igre mogu da podstaknu razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca, a više o tome potražite na www.ntcucenje.com.

PIŠE ANA DOKLER

https://miss7mama.24sata.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here