Home Predstavljamo NAJBOLJI VRTIĆ NA SVETU: DECA SE IGRAJU TESTEROM I BLATOM, KUVAJU NA...

NAJBOLJI VRTIĆ NA SVETU: DECA SE IGRAJU TESTEROM I BLATOM, KUVAJU NA OTVORENOJ VATRI!

251
0

Šumsko obdanište “Vile i vilenjaci” u Dorsetu u Engleskoj dobilo je najviše ocene Biroa za standarde u obrazovanju zbog toga što mališane umesto baratanju digitalnim spravicama uči rukovanju testerama i vatrom.

Iako su danas stadardi bezbednosti strožiji nego ikad pre, stručnjaci za obrazovanje odlučili su da podrže pedagoge koji istrajavaju u borbi za detinjstvo ispunjeno prirodom i izazovima koje ona pruža.


Ako dete želi da odspava, može to da uradi na drvetu ili pod drvetom

 

Ovo obdanište nalazi se u sred šume i nema ni tekuću vodu ni struju. Šest vaspitača nadgledaju decu dok se ona penju po drveću, vise na konopcima, seckaju povrće i kuvaju ručak na otvorenom plamenu.

Inspektori Biroa bili su zadivljeni time što su deca, zahvaljujući boravku ba otvorenom, pokazala veoma visok nivo samopouzdanja i nezavisnosti.

Deci je dozvoljeno da se igraju s čim god žele, pod uslovom da dobro zabave

„Deca su izuzetno motivisana širokom lepezom izazovnih i poučih iskustava. Dok istražuju prirodno šumsko okruženje, sasvim su posvećena učenju,” napisali su u izveštaju.

Mališani vreme provode na otvorenom bez obzira na kišu ili vetar, jer se vrtić rukovodi krilaticom: “Ne postoji loše vreme, već samo pogrešna odeća”.

Ne postoji loše vreme, samo pogrešna garderoba, smatraju zaposleni u šumskom obdaništu

Prosečan dan provode pevajući pesme oko vatre, gradeći kolibe i gacajući po baricama. Matematiku uče pomoću grančica, a lišće i koru drveta koriste za stvaranje umetničkih dela. Takođe, gaje svoje biljke i mese sopstveni hleb.

Kad počne kiša, deca navlače kabanice i gumene čizmice, i sklanjaju se pod nastrešnicu od granja.


Testera i otvoren plamen je dozvoljen čak i onim najmlađim.

Kirstin Frir, koja je 2007. godine osnovala ovo obdanište, za Dejli mejl kaže:

„Verujemo da su deca onoliko srećna koliko su bliska sa prirodom, u kojoj najbolje uče. Odrastala sam kampujući sa porodicom u prirodi, kao i moja deca, ali sam shvatila da je mnogo dece koja nisu imala takva iskustva. Mnoga deca su potpuno otuđena od prirode i odrastaju u četiri zida, okružena modernom tehnologijom. Mi pokušavamo da odgajimo buduće tinejdžere koji se neće lako dosađivati, već će umeti da cene svet koji ih okružuje.”

 Autor: detinjarije.com

Valjanje u blatu je omiljena aktivnost mališana i nikom im to ne brani

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here