Home Svaštara MORA DA SE ZNA KO JE KOGA RODIO. VERUJTE, STVARNO MORA.

MORA DA SE ZNA KO JE KOGA RODIO. VERUJTE, STVARNO MORA.

132
0
Pixabay License

Vaspitanje sopstvenog deteta nije kvantna fizika. Mnogo je lakše od toga. Ali je potreban trud. To neće raditi sa tolikim uspehom niko sem vas. Naprotiv, vaši temelji vaspitanja toliko moraju da budu nepomerljivi i stabilni, da mogu da odole svim pritiscima društva i škole koji će im se kroz život nametnuti.
Dobro vaspitanje ima četiri temelja: ljubav, granice, poverenje i zdrav razum. Ukratko – sve ono što i treba da usadite detetu, kao dar, u mozak i srce.

Vaša baka je lepo govorila – mora da se zna ko je koga rodio. I verujte, stvarno mora. Kad mali čovek zna dokle su njegove granice, znaće da poštuje i tuđe. To je dobra osobina za život.

Granice koje postavljate detetu, nisu ograničenja. Ona ne sprečavaju i ne guše dete, naprotiv, granice služe da dete nauče osnovnim stvarima i da im podare slobodu i sigurnost.

Granica nije kad ne dozvolite detetu da skače po barama, nego kad mu objasnite da nikad neće dobiti ništa plakanjem.

Izvoli, hvala, izvini i volim te
Dete mora da zna da koristi ove izraze. I da to iskreno misli. A ne samo kad ode u goste. To ipak neće videti na televiziji, nego od vas.

Da li će psovati ili grliti, mrzeti ili voleti ljude i svoje okruženje, vaša je lična zasluga. Zvuči kao velika odgovornost, a zapravo je pravo zadovoljstvo.

VASPITANJE JE DVOSMERNA ULICA

Vi decu učite onome što ste naučili kroz život, a oni vas podsećaju na instinkte i radost igre na koju vi ponekad zaboravljate. I svima je korisno.

Nije potrebno da lažete decu, i da im pričate da je svet jedno magično mesto sa leptirima i jednorozima, ali nemojte ih zaraziti ni pesimizmom. Naučite ih da u nelepom svetu vide lepe stvari i znaju da ih poštuju! Vratite ih prirodi i prirodu njima, pustite ih da sami idu u školu i tako spoznaju svet.

Naučite ih da čitaju, pokažite im da muzika može i bez autotjuna
i pokažite im kako treba da se ponašaju u pozorištu.

Insistirajte da nameštaju svoj krevet, slažu svoje odelo i igračke. Ako to radite umesto njih, neće im koristiti ni sad ni za ubuduće.

Naučite decu da poštuju babu i dedu, da komšijama u liftu govore „Dobar dan’’ i da gledaju ljude u oči.

Nemojte misliti da se loše vaspitana deca bolje snalaze u surovom svetu. To je opasno razmišljanje, i za vas i za decu. Vaspitanje nije i nikad neće izaći iz mode.

Naučite dete da vera u dolar nije jedina religija. Ne potkupljujte ih skupim poklonima. Vreme je najdragoceniji poklon koji im možete pokloniti i jedino čega će se oni zapravo sećati kad porastu.

Vi im morate pokazati da najvrednije stvari u životu moraju da se zasluže, ali najpre ih naučite da budu zahvalni. Iskreno zahvalni, za sve što već imaju.

AKO ŽELITE DA VAS ČUJU NEMOJTE VIKATI

Ako ste iskreni u nameri da lepo i kvalitetno vaspitate svoje dete, jednog dana nećete kriviti ni sistem, ni društvo, ni školu. Plodovi vašeg truda će svakodnevno dolaziti do izražaja i vraćati vam se u talasima ponosa i ljubavi.

Jednog će vas dana vaša vaspitana deca opominjati za iste one stvari kojima ste ih vi naučili i znaće sutra i druge lepo da vaspitaju. I to ne samo svoju decu, a vaše unučiće, nego i sve te ljude koji nisu imali tu blagodet da ih neko lepo vaspita.

Mnoge su se stvari promenile, svet je postao malo čudan, ali deca će zauvek ostati odraz u ogledalu svega onoga što jesmo i nismo bili prema njima. I svetu.

Onda kad smo im bili najpotrebniji. U detinjstvu.

Ako postavite deci granice, ona će znati da ih volite i da su vam važna. I sam taj osećaj stvoriće od njih srećne i zadovoljne ljude. Što je i vaš krajnji cilj.

Autor: Nemir u Svemiru

http://pozitivanstav.com/mora-da-se-zna-ko-je-koga-rodio-vjerujte-stvarno-mora/?fbclid=IwAR2BDG6S6xrLESGk6y5zzfxVyCHfJZFBfYywkdBEoT1STmXPZWRcu4Ij4h4

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here