Home Svaštara MONTESSORI ZA BOŽIĆ: KAKVE IGRAČKE PODSTIČU SAMOSTALNU IGRU?

MONTESSORI ZA BOŽIĆ: KAKVE IGRAČKE PODSTIČU SAMOSTALNU IGRU?

1269
0

Montessori učiteljica je izdvojila pet vrsta igračaka koje podstiču samostalnu igru kod deteta, ali i one igračke koje bi bilo dobro izbegavati

 

 

Neka deca više vole da da se igraju samostalno nego druga. Bez obzira na narav deteta, definitivno postoje neke stvari koje mi roditelji možemo učiniti kako bi pomogli deci da se samostalno igraju, a velik deo toga leži u odabiru određenih vrsta igračaka.

Montessori učiteljica Kristina Klamer je izdvojila pet vrsta igračaka koje podstiču samostalnu igru kod dece, ali i one igračke koje bi dobro bilo izbegavati.

 

ŠTA IZBEGAVATI?

 

Određene igračke zapravo sprečavaju detetovu sposobnost i želju da se igra samostalno.

 

ELEKTRONSKE IGRAČKE

 

Takve igračke uče dete da bude zabavljeno umesto da se aktivno uključi u svoju igru. Decu takve igračke obično privlače jer izgledaju zabavno i uzbudljivo te su jednostavnije nego aktivna igra isto kao što je i gledanje televizije lakše nego čitanje ili bavljenje hobijem. Radi se o pasivnoj igri koja ne zahteva kreativnost niti aktivnu participaciju. Isto tako, takve igračke ubrzo gube na svojoj privlačnosti i otežavaju razvijanje dečije kreativnosti.

 

JEDNOKRATNI PRIBORI

 

Još jedan primer igračaka koje gotovo uvek zahtijevaju vodstvo odraslih osoba. Ne postoji ništa loše u uživanju u priborima koji pokazuju deci kako napraviti određenu rukotvorinu ili sagraditi određeni model, ali nakon što se jednom naprave – takvi pribori postaju beskorisni i dete se više ne može igrati s njima samostalno.

 

PREVIŠE IGRAČAKA

 

Bez obzira o kakvoj vrsti igračaka se radilo, previše izbora takođe sprečava kreativnost i samostalnu igru jer deca postaju zatrpana igračkama. To ne znači da ne možeš kupiti detetu više igračaka ako to želiš, ali pokušaj većinu novih igračaka spremiti kako bi ih dete više cenilo dok ćeš ih menjati tokom cele godine.

 

ŠTA TRAŽITI?

 

S druge strane, određene igračke pozivaju decu da se udube u svoju igru, u tolikoj meri da čak zaborave da si i ti ovdje. Takve igračke imaju velike prednosti ne samo za roditelje koji se mogu baviti svojim obavezama već i za dete. Kada je dete duboko uključeno u igru, vežba kreativnost i koncentraciju koje obje rastu i razvijaju se vežbom. A ono najlepše od svega je da će se upravo te veštine pretvoriti kasnije u akademske i životne te koristiti detetu doživotno.

 

 

  1. IGRAČKE S BEZBROJ MOGUĆNOSTI

 

Radi se o onim igračkama s kojima se djeca mogu beskonačno dugo igrati,  poput drvenih ili Lego kocki. Deca ih mogu koristiti za gradnju kula, gradova ili mogu praviti razne modele od oblika i boja. Ne postoji pravi način korišćenja ovakvih igračaka, stoga one uvek pozivaju decu da budu kreativna i istražuju mnoge mogućnosti koje im padaju na pamet.

 

  1. UMETNIČKE IGRAČKE

 

Visokokvalitetni umetnički pribori podstiču kreativnost i omogućuju mnoga zanimljiva čulna iskustva dok deca istražuju boju, lepilo ili druge alate i instrumente u svojim rukama. Bojenje i crtanje takođe mogu biti odlični za razvoj fine motorike jer dete jača svoju ruku i postaje sve više preciznije u svojim kreacijama.

Kako bi podstakla detetovo samopouzdanje u bavljenju umetničkim materijalima, pokušaj da ne pokazuješ kako crtati nešto određeno. Decu može obeshrabriti kada vide da njihova slika ne izgleda isto kao i tuđa. Umesto toga, izloži dete različitim vrstama umetnosti, od potpuno apstraktne umetnosti, impresionizma do nadrealizma tako da dete može naučiti da umetničko izražavanje nema granica.

Vodene boje

Pastelne boje

Plastelin ili glinamol

 

  1. ISTRAŽIVAČKE IGRAČKE

 

Igračke koje pomažu tvom detetu da istraži prirodni svet i kako stvari funkcionišu pokazuju deci da ne trebaju druge ljude za učenje. Takve igračke uče decu da budu istraživači u svom svetu, da budu sami svoji učitelji.

Bilo da igračka istražuje magnetna polja, gravitaciju, zamršene detalje leptira ili nešto četvrto – naučne igračke podstiču na učenje i zabavu uz samostalnu igru.

 

  1. MAŠTOVITE IGRAČKE

 

Deci zapravo ne treba ništa drugo osim slobodnog vremena da koriste svoju maštu, ali postoje odlične igračke koje im u tome mogu pomoći i dodati raznolikost u njihovoj igri. Igre poput kostima i maski pozivaju decu da postanu druga osoba i kreiraju drugačiji svet.

Igračke poput životinja, figurica ili vozova takođe pozivaju na maštovitu igru i mnoga se deca s ovakvim igračkama mogu igrati satima.

Setovi vozova

Životinjska farma

Kostimi, tkanine, razni materijali, modni dodaci

 

  1. IGRAČKE KOJE PODSIČU VEŠTINE REŠAVANJA PROBLEMA

 

Igračke poput puzzli i slagalica koje podstiču veštine rešavanja problema mogu uvući decu u duboku koncentraciju ako su na pravom nivou zahtevnosti. Ovakve aktivnosti takođe deci daju dubok osećaj zadovoljstva i dostignuća.

Dečiji alati i druge slične igračke

Puzzle i sve vrste slagalica

 

Naravno, svako dete je drugačije. Posmatraj svoje dete. Primeti kada je izgubljeno u igri i kada ti se čini da zaboravlja da si ovde jer upravo tada se događa prava čarolija! Gledaj s čime se tvoje dete tada igra i imaj to na umu pri sledećoj kupovini igračaka.

 

 

PIŠE ANA ŠEFČEK

https://miss7mama.24sata.hr/

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here