Home Svaštara MONTESSORI REČENICE KOJE BISTE TREBALI ČEŠĆE KORISTITI U SVOM DOMU

MONTESSORI REČENICE KOJE BISTE TREBALI ČEŠĆE KORISTITI U SVOM DOMU

106
0

Za male, pametne glavice ponekad je potrebno samo malo promijeniti pristup

Ako vaše dijete ne pohađa Montessori vrtić ili instituciju s Montessori programom, a svesni ste njegove prednosti za razvoj deteta, deo učenja možete lako predstaviti u svom domu.

Metoda Montessori pruža deci mnogo više slobode od klasičnih obrazovnih metoda i postiže odlične rezultate, a važan deo ideje je i način na koji se deca podstiču da razmišljaju bolje, kreativnije, prema svojoj logici.
A zato što je Montessori program svugde u svetu prepoznat kao jedna od najboljih metoda za učenje i razvoj dece, s nekim metodama možete istrajati i u svom domu.

Donosimo vam nekoliko važnih rečenica koje biste trebali uvesti u komunikaciji s detetom:

Kad se dete s nečim bavi, nemojte samo doći i pohvaliti ih: „Baš si to lepo napravio; To izgleda baš super“. Umesto toga, recite im: „Vidim da vredno radiš; Vidim da se trudiš da postigneš ono što si zamislila…“, zato što je deci važnije ako pohvalite njihov trud, a ne samo krajnji rezultat.

Kad dete uradi to čime se bavilo, i opet nemojte samo pohvaliti rezultat već ih pitajte šta oni misle o svom radu te ih podstaknite da potanko objasne šta taj rad predstavlja. Tako će dete početi samostalno vrednovati i ceniti svoj trud, umesto da, kao druga deca, stalno traži potvrdu i ocenu drugih o njihovom radu. Tako će pre početi kritički da razmišljaju o svojim delima.

Kad dete nešto izgubi i ne može da nađe, a vi znate gde se to nalazi, nemojte im odmah reći gde je, ili još gore, sami otići po to. Deca ne uče kako da postanu samostalna s velikim stvarima, na primer, da ih ostavite same u kući. Samostalnost se uči od malih nogu, s malim stvarima, pa kad dete nešto traži, vi ga podstaknite da to nađe samo. Podstaknite ih pitanjima poput: „Šta misliš gde bi to moglo biti?; Seti se kad si to zadnji put koristio …“

Kad dete treba vašu pomoć nemojte odmah spremno uskakati pomoći im baš oko svega. Umesto toga, radije ih pitajte u kojem će delu svog procesa trebati najviše pomoći, jer će dete tako možda i samo sebi otkriti koji ih deo najviše muči, a s kojim delom rada/spremanja/izgradnje se može izboriti i sam. Roditelj uvek mora biti tu kad dete treba pomoć, ali samo u onom delu kad je ta pomoć zaista najpotrebnija. Setite se, samostalnost se gradi od malih stvari.

Zamenite naredbe objašnjenjima. Svako je dete član porodične zajednice i time se treba ponositi, ali isto tako svaki član treba znati i pravila ponašanja svoje zajednice. S obzirom na to da u životu s detetom roditelji stalno moraju izdavati neke naredbe – jedi, operi zube, sedi, nemoj trčati…, deci će biti bolje ako im pritom ne izdate samo naredbu, već je potkrepite objašnjenjem: „U našoj se kući ne trči već hoda; U našoj porodici svi jedemo za istim stolom…“ Tako će dete početi da lakše poštuje pravila zajednice, jer će shvatiti da se sve te silne naredbe ne odnose samo na njega, već na sve.

Još jedna važna stvar kad se dete zadubi u svoj „posao“ je da ih tada ne ometate. Dečija koncentracija nije toliko jaka kao kod odraslih osoba, pa kad se nečim bave, nemojte ih ni hvaliti ni ispitivati. Pustite dete da uradisvoje do kraja jer bi prekid koncentracije mogao značiti i prekid toga čime se bave. Zamislite to ovako: dete se trudi da vam nacrta crtež, a vi već na pola slike govorite kako je lepo… Detetu će to biti znak da je već postiglo ono što je htelo i završiće crtež, iako je planirao dodati još mnogo drugih detalja.

Promatrajte i dozvolite. Ovo je jako važan deo Montessori ideje prema kojoj svako dete ima svoj talent, ali ga prvo mora otkriti. Zato je važno detetu za početak predstaviti mnogo različitih aktivnosti i jednostavno posmatrati koja mu najbolje ide, koja ga najviše veseli te čime se uopšte želi baviti. Montessori ideja ne ide k tome da svako dete mora znati sve, već da se dete treba pronaći u onome što mu ide, a tada su sva „pravila“ dozvoljena. Ako dete želi da crta nogama umesto rukama, nemojte im odmah objašnjavati da se to tako ne radi, već ih pustite da to rade na svoj način.

http://www.index.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here