Home Poznati MOĆ REČI – EMOTIVNA PRIČA O MLADOM TOMASU EDISONU

MOĆ REČI – EMOTIVNA PRIČA O MLADOM TOMASU EDISONU

517
0
Thomas Edison - Cyber Defense Magazine

Priča o mladom Tomasu Edisonu koji je jednog dana došao kući sa vestima za svoju majku. On joj je rekao: „Učiteljica mi je rekla da ovo dam samo majci.”

Tomasova majka je pročitala poruku i oči su joj se ispunile suzama Tomas je pitao majku šta piše u poruci, a ona je pročitala naglas:

„Vaš sin je genije. Ova škola je premala za njega i nema dovoljno dobrih nastavnika da ga obučavaju. Molim vas naučite ga sami.”

I to je upravo ono što je Tomasova majka uradila; školovala je svoje dete kod kuće sa posvećenošću. Kako priča ide, mnogo godina kasnije nakon što je majka Tomasa Edisona preminula, a on je sada bio jedan od najvećih svetskih pronalazača, među ostalim porodičnim predmetima pronašao je savijenu poruku koju je davno učiteljica poslala njegovoj majci. Otvorio je i pročitao sledeću poruku:

„Vaš sin je mentalno bolestan. Ne može više da dolazi u školu.”

U tom trenutku, Edison je shvatio šta je njegova majka uradila za njega pre toliko godina. Zapisao je u svom dnevniku: „Tomas Alva Edison je bio dete koje je, po majci junaku, postalo genije veka.”

„Reči bezobzirnog probijaju kao mačevi, a jezik mudrih donosi isceljenje.”

Možete li da zamislite šta bi se desilo Tomasu Edisonu da mu je majka pročitala nepromišljene i uvredljive reči koje je napisala učiteljica. Možda nikada ne ni ostvario svoje projekte i dao svoj  doprinos društvu.

Hvala Bogu na mudrosti i mudrim rečima njegove majke! Ona je stvorila atmossferu u kome je njen sin mogao da raste do punog potencijala,

Uzmimo ovu poruku k srcu i rešimo da koristimo naše reči kao isceljenje.

Možda ste roditelj, šta kažete svojoj deci….

Možda ste učitelj, šta kažete svom učeniku… Posebno onima koji trenutno ne rade dobro…

Šta mislite? Recite o svojim roditeljima, porodici, šefu, podređenom, vođi, kolegi…

Kao što štetne reči mogu da nanesu nekontrolisanu štetu za život, tako i mudre reči mogu pozitivno uticati na čoveka za ceo život.

Neka reči koje koristite danas promene život na bolje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here