Home Predstavljamo MLADI MATEMATIČAR, LUKA SRETENOVIĆ, PONOS OSNOVNE ŠKOLE „DOBROSAV RADOSAVLJEVIĆ NAROD“ IZ NOĆAJA

MLADI MATEMATIČAR, LUKA SRETENOVIĆ, PONOS OSNOVNE ŠKOLE „DOBROSAV RADOSAVLJEVIĆ NAROD“ IZ NOĆAJA

177
0

Luka Sretenović, učenik drugog razreda Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Noćaja, osvojio je treće mesto na nedavno održanom Međunarodnom takmičenju iz matematike „Kengur bez granica“. Pod mentorstvom učiteljice Snežane Karaklić, pored Luke na takmičenju su učestvovali još i Maša Đurić, Ana Tanasić, Filip Savić i Nataša Sretenović.

  • Prošle godine „Kengur bez granica“ je okupio čak 2.000 mladih matematičara, a Luka koji je po prvi put uzeo učešće u jednom takvom takmičenju zauzeo je visoko 163. mesto. Ove godine bilo je duplo više učesnika, ali smo i mi imali više predstavnika škole, čak pet naših đaka se nadmetalo sa vršnjacima iz cele Srbije. Na okružnom prvenstvu Luka je osvojio treće mesto i tako obezbedio plasman u finalu, dok su moji ostali učenici dobili zahvalnice za učešće – priča ponosna učiteljica.

Na finalno takmičenje koje je održano u nedelju, 12. juna na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu, objašnjava ona, plasiralo se tek 2% od svih učesnika.

  • Moram reći da je i samo učešće u finalu velika stvar, a osvojiti treće mesto je zaista neverovatan uspeh i ja kao učiteljica i mentor veoma sam ponosna na Luku. Predstavljao je našu školu na najbolji mogući način. Luka je jedno sjajno dete, izuzetno pametan, vredan, odgovoran. Ima izvanrednu moć logičkog zaključivanja, što je kod takmičenja „Kengur bez granica“ izuzetno važno, jer đaci rešavaju zadatke koji su u potpunosti drugačiji od onih iz redovnog nastavnog programa. To su zadaci koji pre svega zahtevaju razvijanje pored logičkog zaključivanja, kritičkog mišljenja, uočavanje određenih zakonitosti, sposobnost zapažanja, a naravno svakako je preduslov za rešavanje takvih zadataka dobro poznavanje svih osnovnih matematičkih operacija – objašnjava Snežana.

Učiteljica ističe, da je vrlo važno kod dece u ranim godinama prepoznati afinitete i nadarenost, te ih negovati i podsticati na dalje razvijanje.

  • Kao neko ko svakodnevno radi sa Lukom nisam mogla, a da ne prepoznam njegovu sklonost ka matematici, mada moram da istaknem da on ne zanemarije ni jedan drugi predmet, a bavi se i sportom. Prosto radi se o jednom brilijantnom detetu koje treba samo na pravi način usmeriti, pružiti mu podršku i podsticaj. Takmičenje u Kragujevcu i uspeh koji je on ostvario samo je plod je kako njegove darovitosti, tako i vrednog rada u poslednjih nekoliko meseci. Istakla bih da je Luka, a dok sam ga pripremala za finale, uspešno rešavao zadatke za treći i četvrti razred, što meni govori da će on nastaviti da niže uspehe na matematičkim takmičenjima i u narednim godinama – zaključuje učiteljica.

Autor: D. Tufegdžić

IZVOR: https://www.sremskenovine.co.rs/

https://mojgradsm.rs/mladi-matematicar-ponos-skole/?fbclid=IwAR3QmzeDGi4zTWPob4L7FcyvxOnbB9rz_G5twSWfmxWrs7dI5_ExRSkRQBU

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here